Foto: LETA
Saeimā pirmajā lasījumā atbalstītajam Atjaunojamās enerģijas likumprojektam pašreizējā redakcijā nav atbalsta, liecina gaidāmajās Saeimas vēlēšanās kandidējošo partiju pārstāvju teiktais šodien notikušajā Latvijas Transatlantiskās organizācijas (LATO) sadarbībā ar Sorosa fondu - Latvija rīkotajā diskusijā "Enerģētikas izaicinājumi Latvijā: risinājumi un perspektīvas".

Nacionālās apvienības "Visu Latvijai! - Tēvzemei un brīvībai/LNNK" pārstāvis Einārs Cilinskis uzskata, ka daļu no Atjaunojamās enerģijas likumprojekta principiem var iestrādāt kādā no esošajiem likumiem.

Savukārt apvienības "Saskaņas centrs" pārstāvis Ivars Zariņš, kurš jau kā Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisijas padomes loceklis kritizēja plānotā likuma normas, pauda viedokli, ka likums ir jāpārstrādā un jāpārskata arī tajā iekļautais atbalsta mehānisms. Pēc viņa vārdiem, tajā atrodami daži absurdi principi.

Zatlera reformu partijas līderis Valdis Zatlers, atbildot uz jautājumu par atbalstu likumprojektam, norādīja, ka patlaban nav zināms, kāds būs Saeimas sastāvs, taču viņš piebilda, ka likumu sāks izstrādāt "gandrīz no jauna". Viņaprāt, galvenais princips ir nodrošināt ilgtermiņa politiku vairākiem gadu desmitiem.

"Vienotības" pārstāvis Dzintars Zaķis, kura partijas biedra Arta Kampara vadītā Ekonomikas ministrija (EM) likumprojektu izstrādāja, diskusijā atzina, ka produkts, kas tika piedāvāts, nav gana kvalitatīvs. Tautsaimniecības komisijā panākta vienošanās, ka līdz septembrim EM sagatavos enerģētikas stratēģiju laikam līdz 2030.gadam, un, kad tā būs gatava, to mēģinās sasaistīt ar likumu. Viņš atturējās prognozēt, vai tiks izstrādāts jauns likums, vai arī radikāli uzlabots esošais, vien norādīja, ka ir vēlme vispirms īstenot pasākumus, kas neietekmē tarifu.

Zaļo un zemnieku savienības pārstāvis Mārtiņš Jirgens pauda uzskatu, ka ir arī trešā alternatīva, liekot noprast, ka, viņaprāt, likumu nav nepieciešams pieņemt sasteigti.

Kā ziņots, Saeima jūnijā pirmajā lasījumā konceptuāli atbalstīja Atjaunojamo energoresursu likumprojektu, ar kuru iecerēts veicināt atjaunojamo energoresursu izmantošanu.

Saeimas Tautsaimniecības, agrārās, vides un reģionālās politikas komisija, kas virzīja likumprojektu izskatīšanai pirmajā lasījumā, norādīja, ka pret to vēl ir daudz iebildumu, taču dokumentu bija nepieciešams izskatīt vismaz pirmajā lasījumā vēl iepriekšējā Saeimas sasaukuma laikā, lai jaunajam parlamenta sastāvam tas būs jāskata no nulles.

Atjaunojamās enerģijas likumprojekts paredz mainīt atbalsta principus zaļās enerģijas ražotājiem, atsakoties no kvotu principa. Tā vietā tiks paredzētas piemaksas pie enerģijas pārdošanas cenas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!