Foto: DELFI
Rīgas domes (RD) varas partiju iecere atvērt pašvaldības aptiekas raisījusi uzņēmēju sašutumu, savukārt Zāļu valsts aģentūrā (ZVA) portālam "Delfi" skaidro, ka pašvaldība aptieku var atvērt vien tad, ja nepiesakās neviens privātais uzņēmējs.

ZVA sabiedrisko attiecību speciāliste Ilga Namniece klāsta, ka atbilstoši Ministru kabineta noteikumiem par aptieku un aptieku filiāļu izvietojuma kritērijiem Rīgā nevajadzētu būt vairāk par 129 vispārēja tipa aptiekām. Šis skaitlis aprēķināts, ņemot vērā iedzīvotāju skaitu šā gada sākumā.

Saskaņā ar ZVA rīcībā esošajiem datiem aprīļa vidū galvaspilsētā vispārēja tipa aptieku licences ir piešķirtas 266 aptiekām, kas vairāk kā divas reizes pārsniedz pieļaujamo aptieku skaitu. Šāda situācija bija izveidojusies jau pirms normas par minimālo iedzīvotāju skaitu uz vienu aptieku ieviešanas, klāsta aģentūrā.

Noteikumi paredz, ka pašvaldība var iniciēt vai veicināt jaunu aptieku atvēršanu vai pārvietošanu (vai jauna speciālās darbības nosacījuma uzsākšanu) tikai trijos gadījumos, tostarp tādā apdzīvotā vietā, kur triju kilometru rādiusā nav funkcionējošas vispārēja tipa aptiekas. Apskatot ZVA mājaslapā izvietoto Aptieku karti, var secināt, ka Rīgā grūti atrast teritorijas, kur trīs kilometru rādiusā nebūtu aptiekas. Proti, tās varētu būt aptuveni četras teritorijas: Mangaļsala, Vecāķi, Mežaparks un Spilves pļavas.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!