Foto: Publicitātes foto
Nepamatota pašvaldības iesaiste uzņēmējdarbībā apdraud vienlīdzīgu konkurenci tirgū un var kaitēt patērētāju interesēm, pēc Rīgas domes sniegtās informācijas par dzeramā ūdens ražošanas uzsākšanu, atgādina Konkurences padome (KP).

Tā jau iepriekš gan Rīgas domi, gan SIA "Rīgas ūdens" vadību informējusi par riskiem, ko rada pašvaldības iesaistīšanās dzeramā ūdens ražošanas un izplatīšanas tirgū.

Ja valsts vai pašvaldība veido uzņēmumu tirgū, kurā patērētāju vajadzības veiksmīgi apmierina privātie uzņēmumi, tiek izjaukts tirgus līdzsvars, jo pašvaldību administratīvie resursi to uzņēmumiem var nodrošināt konkurences priekšrocības, skaidro padomes pārstāve Inita Kabanova.

Viņa norāda, ka pašvaldības kapitālsabiedrības ienākšana tirgū, ieguldot publiskos līdzekļus komercdarbībā, kā arī riski, ka komercdarbība ar pašvaldības līdzekļiem var tikt atbalstīta arī vēlāk, samazina citu tirgus dalībnieku vēlmi investēt tehnoloģijās un komercdarbības attīstībā, tādējādi ilgtermiņā vājinot konkurenci tirgū un kaitējot patērētājiem.

Tā kā fasētā ūdens ieguvei var tikt izmantota tā pati infrastruktūra, kas nepieciešama Rīgas iedzīvotāju ūdensapgādei, pastāv augsts šķērssubsidēšanas risks – atšķirībā no privātiem uzņēmumiem "Aqua Riga" infrastruktūras tēriņiem var tikt izmantoti pašvaldības līdzekļi, uzskata KP. Tā uzsver - komercdarbībai ir jābūt skaidri nodalītai no pašvaldības tiešo funkciju veikšanas, bet šajā gadījumā tas var nebūt pilnībā iespējams.

KP jau iepriekš skaidrojusi, ka valsts un pašvaldības iespējas iesaistīties uzņēmējdarbībā ierobežo Valsts pārvaldes iekārtas likuma 88.pants. Saskaņā ar šajā likumā minētajiem kritērijiem "Aqua Riga" darbība tirgū uzskatāma par nepamatotu.

KP nav tiesību aizliegt publisku personu iesaisti uzņēmējdarbībā, bet saskaņā ar Konkurences likumu KP var iejaukties situācijās, ja pašvaldības uzņēmums ļaunprātīgi izmanto savu dominējošo stāvokli tirgū vai slēdz aizliegtas vienošanās. Tādējādi, ja nākotnē pašvaldībai tieši vai pastarpināti piederošs pārkāptu Konkurences likuma normas, KP varētu vērtēt tā darbības neatkarīgi no tā, ka uzņēmuma īpašnieks ir pašvaldība.

Pēc "Rīgas ūdens" paziņojuma par gatavošanos sākt tirgot dzeramā ūdens ražošanā un tirdzniecībā, valsts pārvaldes iestādes, nozares uzņēmumi un politiķi izteica asu šīs ieceres kritiku. Tomēr šonedēļ pašvaldība informējusi, ka jau drīzumā pašvaldības uzņēmuma fasētais ūdens nonāks tirdzniecībā.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!