Foto: F64

Latvijas Pašvaldību savienība (LPS) un Latvijas Lielo pilsētu asociācija (LLPA) mudina Saeimas Tautsaimniecības komisiju steidzami pārskatīt aprīļa vidū pieņemtos Būvniecības likuma grozījumus, kas, šo organizāciju ieskatā, rada situāciju, ka tieši visaktīvākajā būvniecības sezonā uz pusotru mēnesi tiek apstādināts būvniecības process.

Proti, no 1. jūnija spēkā stājušos Būvniecības likuma grozījumu dēļ izveidojusies situācija, ka jebkuru no izsniegtajām būvatļaujām, neatkarīgi no tā, tā ir apstrīdēta vai nav, var sākt pildīt tikai pusotru mēnesi pēc tās izsniegšanas.

Tādējādi, LPS un LLPA ieskatā, ir izveidojušies situācija, kas nepamatoti aizskar būvatļauju saņēmēju intereses gadījumos, kad nepastāv strīdi par būvatļauju izsniegšanas tiesiskumu nav strīdu.

Vēl vairāk - šāds regulējums nelabvēlīgi ietekmējot uzņēmējdarbības vidi Latvijā un kavē ES līdzfinansēto būvniecības projektu realizāciju, un līdz ar to - arī ES finansējuma apguvi, paziņojušas LPS un LLPA.

Tādēļ abas pašvaldību intereses aizstāvošās asociācijas aicina Saeimu atjaunot Būvniecības likumā līdz šim pastāvējušās normas, kas noteic, ka būvatļauju var sākt pildīt ar tās spēkā stāšanās brīdi, bet tās darbība tiek apturēta tikai tādā gadījumā, ja būvatļauja ir apstrīdēta vai pārsūdzēta.

Kā vēl vienu risinājumu, lai nepieļautu būvdarbu iesaldēšanu šovasar, LPS un LLPA aicina izvērtēt iespēju Būvniecības likuma grozījumos noteikto regulējumu būvatļauju izpildes uzsākšanai neattiecināt uz 2013. gada vasarā izdotajām būvatļaujām vai samazināt termiņu, kuram beidzoties, ir iespējams uzsākt būvatļauju izpildi.

"Saskaņā ar Ekonomikas ministrijas sniegto informāciju apstrīdēto būvatļauju skaits ir līdz 2.5% no kopējā izsniegto būvatļauju skaita. Šāds neliels apstrīdēšanas iesniegumu apmērs pret kopējo izsniegto būvatļauju skaitu nevar kalpot par pamatu visu būvatļauju darbība.s apturēšanai līdz apstrīdēšanas vai pārsūdzēšanas termiņu beigām," savā paziņojumā uzsver LPS un LLPA

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!