Foto: LETA
Vidējais patēriņa cenu līmenis gada laikā – salīdzinot šī gada novembri ar pērnā gada novembri – palielinājies par 2,7 %, savukārt mēneša laikā – salīdzinot šī gada novembri ar oktobri – par 0,1 %, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) jaunākie dati.

Novembrī, salīdzinot ar oktobri, precēm cenas pieauga par 0,3 %, bet pakalpojumiem samazinājās par 0,3 %.

Lielākā ietekme uz cenu pārmaiņām novembrī bija cenu pieaugumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, kā arī cenu kritumam atpūtas un kultūras grupā.

Mēneša laikā pārtikas un bezalkoholisko dzērienu cenas palielinājās par 0,6 %. Dārgāki bija svaigi dārzeņi, galvenokārt tomāti un gurķi. Cenas palielinājās olām, sieram un biezpienam, konditorejas izstrādājumiem, žāvētai, sālītai vai kūpinātai gaļai. Lētāka bija mājputnu gaļa, cūkgaļa, augļu un dārzeņu sulas.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 0,4 %. Dārgāks bija cietais kurināmais, siltumenerģija, savukārt vidējais cenu līmenis samazinājās mājokļa īres maksai.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 0,5 %, ko ietekmēja cenu kāpums galvenokārt degvielai par 1,4 %. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Atpūtas un kultūras grupā vidējais cenu līmenis samazinājās par 1,6 %, ko noteica cenu kritums kompleksajiem atpūtas pakalpojumiem un barībai lolojumdzīvniekiem. Cenas palielinājās ziediem.
Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu kāpums bija ēdināšanas pakalpojumiem, savukārt cenas samazinājās stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem.

Precēm cenas šī gada novembrī, salīdzinot ar pagājušā gada novembri, pieaugušas par 2,7 %, bet pakalpojumiem par 2,9 %.

Lielākā ietekme uz vidējā patēriņa cenu līmeņa izmaiņām šī gada novembrī, salīdzinot ar 2016. gada novembri, bija cenu kāpumam pārtikai un bezalkoholiskajiem dzērieniem, dažādu preču un pakalpojumu grupai, ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem, ar transportu saistītām precēm un pakalpojumiem, veselības aprūpei.

Kā liecina CSP dati, pārtikas un bezalkoholisko dzērienu vidējais cenu līmenis palielinājās par 4,7 %. Cenas pieauga pienam, piena produktiem, sviestam, sieram un biezpienam, jogurtam, gaļai un gaļas izstrādājumiem, svaigiem dārzeņiem, svaigiem augļiem, olām, konditorejas izstrādājumiem, kartupeļiem un svaigām vai atdzesētām zivīm. Savukārt cenas samazinājās cukuram un makaronu izstrādājumiem.

Ar mājokli saistītām precēm un pakalpojumiem cenas pieauga par 2,6 %. Dārgāka bija siltumenerģija, cietais kurināmais, dabasgāze, atkritumu savākšana, mājokļa uzturēšanas un remonta pakalpojumi.

Veselības aprūpes grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 3,3 %, ko galvenokārt ietekmēja cenu kāpums farmaceitiskiem produktiem, zobārstniecības pakalpojumiem un ārstu speciālistu pakalpojumiem.

Ar transportu saistītās preces un pakalpojumi sadārdzinājās par 2,1 %, ko ietekmēja cenu kāpums degvielai par 5,1 %. Cenas pieauga arī personisko transportlīdzekļu apkopei un remontam, lietotām automašīnām. Savukārt lētāki bija pasažieru aviopārvadājumi.

Dažādu preču un pakalpojumu grupā vidējais cenu līmenis pieauga par 8 %, ko galvenokārt noteica autotransportlīdzekļu apdrošināšanas sadārdzināšanās. Cenas palielinājās arī personīgās higiēnas precēm un skaistumkopšanas līdzekļiem.

Pārējās patēriņa grupās nozīmīgākais cenu pieaugums bija tabakas izstrādājumiem, telekomunikāciju un ēdināšanas pakalpojumiem. Savukārt cenu samazinājums bija stiprajiem alkoholiskajiem dzērieniem, alum, mājokļa tīrīšanas un kopšanas līdzekļiem, kompleksiem atpūtas pakalpojumiem.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!