Foto: LETA

Vienpersoniski ieceļot "Rīgas satiksmes" valdes locekļus, Rīgas mērs Nils Ušakovs (SC) pārkāpj labas pārvaldības principus, biznesa portālam "Nozare.lv" norādīja ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts.

Viņš piebilda, ka Rīgas domes vadība, neskatoties uz jau līdz šim augstajiem korupcijas riskiem un skandāliem tās pārraudzītajos uzņēmumos, turpina ignorēt labas pārvaldības principus.

"Rīgas domes vadības piekoptā vienpersoniskā un politiski motivētā amatpersonu iecelšanas prakse ir pretrunā valdībā atbalstītajai valsts un pašvaldību uzņēmumu reformai. Tā vietā, lai atbilstoši iepriekš definētiem kritērijiem, caurskatāmā procedūrā atlasītu labākos tirgū pieejamos speciālistus, Rīgas domes priekšsēdētājs "Rīgas satiksmes" valdes locekļus plānojis izraudzīties vienpersoniski, neievērojot labai pārvaldībai atbilstošus principus. Tomēr šis vienpersoniskais un pēc nesaprotamiem kritērijiem veiktais lēmums ietekmēs visu rīdzinieku un tās viesu ikdienu, īpaši ņemot vērā "Rīgas satiksmes" plānotos vērienīgos iepirkumus," uzskata ekonomikas ministrs.

Viņš uzsvēra, ka Rīgas domes vadībai beidzot būtu jāsakārto savu uzņēmumu pārvaldība un jānovērš korupcijas riski, nevis jāturpina par Rīgas nodokļu maksātāju naudu apmaksāt sev pietuvinātu cilvēku amatu krēsli.

Lai samazinātu politisko lēmumu pieņēmēju ietekmi, neprofesionālu cilvēku iecelšanu amatos un korupcijas riskus, uzlabotu uzņēmumu darbības rādītājus un pārvaldības kvalitāti, Ministru kabinets ir apstiprinājis valsts un pašvaldību pārvaldības reformu, kas paredz arī skaidru un caurskatāmu procedūru uzņēmumu amatpersonu iecelšanai. Proti, nomināciju komisijas izveidi ar neatkarīgu ekspertu piesaisti vai atklāta konkursa procedūru ar iepriekš definētiem kritērijiem pretendentiem.

Ministru kabinets šā gada 28.maijā apstiprināja jaunu Publisko personu kapitālsabiedrību un kapitāla daļu pārvaldības likumprojektu, kas ievieš profesionālu, caurskatāmu un atbildīgu pieeju valsts un pašvaldību uzņēmumu pārvaldībā. Likums vēl ir jāapstiprina Saeimā, bet tajā paredzētie principi jau patlaban kā labā prakse būtu jāievēro valsts un pašvaldību kapitāla daļu pārvaldībā.

Jau ziņots, ka par vakancēm pašvaldības SIA "Rīgas satiksme" valdē konkurss rīkots netiks - valdes locekļus izraudzīsies uzņēmuma kapitāldaļu turētājs, proti, domes priekšsēdētājs Nils Ušakovs (SC) - to Rīgas mērs šodien pastāstīja žurnālistiem.

Pirmie kandidāti uz valdes locekļu amatiem tiks apstiprināti jau piektdien, 5.jūlijā, kad notiks uzņēmuma akcionāru sanāksme.

Jau ziņots, ka no 1.jūlija stājušies spēkā amatu apvienošanas ierobežojumi, kas paredz, ka mēneša laikā amatu pašvaldības SIA "Rīgas satiksme'' valdē pametīs visi četri līdzšinējie uzņēmuma valdes locekļi, kas šajā amatā gadā saņēmuši teju 30 000 latu algu. Labi apmaksāto amatu zaudēs Irina Vinnika (GKR), Nikolajs Zaharovs (SC), Andris Bērziņš (GKR), kā arī Maksims Tolstojs (SC).

Ušakovs apstiprināja, ka par vienu no valdes loceklēm paredzēts iecelt pašreizējo Labklājības departamenta direktori Inesi Švekli (GKR), taču iespējamos kandidātus uz pārējām trim vakancēm pagaidām neatklāja.

Piektdien, visticamāk, tiks izraudzīti divi vai trīs jauni valdes locekļi, bet par pārējiem varētu lemt pēc 22.jūlija, kad Ušakovs atgriezīsies no divu nedēļu ilga atvaļinājuma.

Kā ziņots, Rīgas domes Sociālo jautājumu komitejas priekšsēdētāja Olga Veidiņa (SC) aģentūrai LETA skaidroja, ka Švekle varētu turpmāk darboties "Rīgas satiksmē", kur viņa strādātu ar e-talona attīstības jautājumiem, integrējot tajos dažādus sociālos pakalpojumus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!