Foto: Shutterstock

Lai gan kopš eiro ieviešanas pagājuši jau 2,5 gadi, vairums uzņēmēju nesteidz pārreģistrēt pamatkapitālu jaunajā valūtā. Turklāt pēc pāris nedēļām beigsies termiņš, kad to iespējams veikt bez maksas, bet to nav izdarījuši vēl aptuveni 60 000 komersantu, svētdien vēstīja raidījums "LNT Ziņu TOP 10".

Pēdējos mēnešos uzņēmēji kļuvuši krietni aktīvāki, taču SIA vidū līdz maija beigām pamatkapitāla pārreģistrāciju bija veikuši tikai 39%. AS šis līmenis ir augstāks, sasniedzot 92%, vēsta LNT.

Uzņēmumu reģistrā (UR) nesteidzību skaidro ar neieinteresētību, uzskatot, ka informācijas ir pietiekami daudz. Intereses trūkumu varētu skaidrot ar to, ka pēc 30.jūnija nekādas soda sankcijas netiks piemērotas un pamatkapitālus jebkurā gadījumā pārrēķinās uz eiro, noapaļojot līdz veseliem skaitļiem. Taču UR skaidro, ka tā būs tikai matemātiska pārrēķināšana, lai sakārtotu publiskos reģistrus, bet izmaiņas dokumentos, ko var izdarīt tikai paši uzņēmuma īpašnieki, netiks veiktas.

Pēc 30. jūnija vairs nebūs spēkā arī atbrīvojums no valsts nodevām un maksas par publikāciju "Latvijas Vēstnesī". Kopumā SIA, kas veido vairumu uzņēmumu ar vēl nepārreģistrēto pamatkapitālu, šīs izmaksas veido aptuveni 52 eiro, taču jāpierēķina arī parakstu notariālais apstiprinājums, kas var sasniegt pat vairākus simtus eiro, ja SIA ir vairāki īpašnieki.

UR spriež, ka, iespējams, ne visiem uzņēmumiem denominācija jeb kapitāla izteikšana eiro ir prioritāte. "Ja viņš turpmākos gadus neplāno neko darīt, tad viņš tā arī varēs turpināt dzīvot bez šīs denominācijas, bet, ja viņš kaut vai tikai vēlēsies mainīt juridisko adresi, kas it kā neskar pamatkapitālu, nāksies arī denominēt pamatkapitālu," raidījumam skaidro Juridiskās nodaļas vadītāja Indra Aužele.

UR sastaptie uzņēmēji, kas iesniedza dokumentus pamatkapitāla denominācijai, atzinuši, ka process esot bijis vienkāršs. Tomēr ne visiem šis process ir tik saprotams, un tam ir vairāki iemesli - datorprasmju trūkums, vājas valodas zināšanas un juridisko terminu izpratne, laika trūkums, kā arī vienkārša neiedziļināšanās un nevēlēšanās darboties ar dokumentiem.

Latvijas Nodokļu konsultantu asociācijas valdes loceklis, juridiskais konsultants Ainis Dābols norāda, ka noteiktos gadījumos ir nepieciešami dažādi dokumenti, līdz ar to nav tā, ka tikai jāaizpilda viena veidlapa, kā tiek reklamēts. Pēc viņa stāstītā, dokumentu sagatavošana problēmas sagādā nepieredzējušiem cilvēkiem, bet daļa dokumentu, kas vajadzīgi, vecākiem uzņēmumiem ir pazaudējušies.

"Mēs sakām - kur jums ir dokumenti. Viņš saka - nav. Mēs sakām - jāraksta! Un rakstām! Statūtus, statūtu grozījumus, dalībnieku reģistru gatavojam, kurš ir pēc formas. Un mēs to reāli rakstām, darām, drukājam, viņš to paraksta, nesam uz reģistru kopā ar viņu vai viņš aiznes," LNT stāstīja Dābols. Šāds pakalpojums izmaksā vidēji 50-70 eiro.

Tikmēr Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) priekšsēdētājs Jānis Endziņš ir tiešs: "Ja vienā teikumā, tad jāsaka, tas ir stulbums."

Daudzi mazo uzņēmumu vadītāji, kuru uzņēmumu pamatkapitāls ir tikai viens eiro, neredz jēgu cīnīties ar plašo dokumentu gūzmu. Piemēram, UR iesniedzamā veidlapa aizņem 18 lappuses, kur, lai arī jāaizpilda tikai daļa no laukiem, nepieredzējušam cilvēkam orientēties ir grūti.

Endziņš uzskata, ka vienīgie ieguvēji no denominācijas procesa ir zvērinātie notāri, kas apliecina desmitiem parakstu. Jo, lai arī kapitāla pārreģistrācija ir bezmaksas, notariālie parakstu apstiprinājumi ir maksas pakalpojums.

Līdz 30. jūnijam uzņēmumiem, kuri reģistrēti līdz 2013. gadam, obligāti notariāli jāapliecina dalībnieku reģistra nodalījums. Tas nozīmē viena paraksta notariālu apstiprināšanu, piemēram, pie valsts notāra, kas izmaksās 7,11 eiro. Taču, ja denomināciju veiks pēc 30. jūnija, notariāli būs jāapliecina paraksti uz trīs dokumentiem. Šādā gadījumā viena īpašnieka uzņēmuma izmaksas sasniegs vismaz 21,33 eiro.

Tādēļ Endziņš uzskata, ka varēja iztikt arī bez konkrēta ierobežojoša termiņa bezmaksas denominācijas veikšanai. Turklāt par absurdu varot saukt arī prasību pārrēķināto kapitālu izteikt veselos eiro. Ierosinājums grozīt likumu un ļaut pamatkapitālu automātiski konvertēt uz eiro arī decimālskaitļos iepriekš jau izteikts tieslietu ministram. Tuvākajās nedēļas LTRK to plāno darīt atkārtoti.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!