Foto: LETA

Pēc Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) ieteikuma visās 12 lielajās valsts kapitālsabiedrībās ir izveidotas padomes, teikts valdības informatīvajā ziņojumā par OECD valsts uzņēmumu un privatizācijas prakses darba grupas rekomendāciju Latvijai ieviešanu.

Latvijas iestāšanās sarunu procesā ar OECD tika panākta vienošanās, ka tiks izveidotas padomes visās lielajās valsts kapitālsabiedrībās, kuras atbilst publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likumā norādītājiem padomes izveidošanas minimālajiem kritērijiem, izņemot veselības nozares valsts kapitālsabiedrības. Tādējādi Latvijas valsts apņēmās izveidot padomes 12 lielajās valsts kapitālsabiedrībās, no kurām septiņās valsts kapitāla daļu turētāja ir Satiksmes ministrija (SM), trijās - Finanšu ministrija (FM), bet Ekonomikas ministrija (EM) un Zemkopības ministrija (ZM) katra ir valsts kapitāla daļu turētāja vienai šādai kapitālsabiedrībai.

ZM turējumā esošās AS "Latvijas valsts meži" padome tika izveidota 2016.gada 11.jūlijā. Padome sastāv no pieciem padomes locekļiem, visi padomes locekļi atbilst neatkarīgu padomes locekļu prasībām. Padomes priekšsēdētāja amatā iecelts Latvijas Valsts mežzinātnes institūta "Silava" direktors un vadošais pētnieks Jurģis Jansons, bet padomes locekļu amatos - SIA "VMF Latvia" padomes loceklis Mārtiņš Gaigals, Meža īpašnieku biedrības valdes priekšsēdētājs Arnis Muižnieks, Latvijas Lauksaimniecības Universitātes rektore un ekonomikas zinātņu doktore Irina Pilvere un VAS "Latvijas gaisa satiksme" valdes loceklis Elmārs Švēde.

EM turējumā esošās AS "Latvenergo" padome tika izveidota 2016.gada 16.decembrī. Konkursā uz "Latvenergo" piecu padomes locekļu amatiem kopumā pieteicās 80 pretendenti no desmit pasaules valstīm - Latvijas, Igaunijas, Lietuvas, Somijas, Dānijas, Vācijas, Zviedrijas, Slovākijas, Čīles un Ēģiptes. Par "Latvenergo" padomes priekšsēdētāju tika ievēlēts Andris Ozoliņš, par padomes priekšsēdētāja vietnieku ievēlēts Andris Liepiņš. "Latvenergo" padomē ievēlēta Baiba Anda Rubesa, Mārtiņš Bičevskis un Martins Sedlackis.

FM turējumā esošās VAS "Valsts nekustamie īpašumi" padome tika izveidota 2016.gada 19.oktobrī. Padome šobrīd sastāv no diviem padomes locekļiem, drīzumā tiks izsludināts konkurss uz trešo padomes locekļa vietu. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Mārtiņš Bičevskis, bet par padomes locekli ievēlēta Inta Komisare.

FM turējumā esošās VAS "Augstsprieguma tīkls" padome tika izveidota 2016.gada 18.oktobrī. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, no tiem divi atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts inženierzinātņu doktors Vilnis Krēsliņš, bet par padomes locekļiem ievēlēti - ekonomikas zinātņu doktore Olga Bogdanova un Jurijs Spiridonovs.

FM turējumā esošās VAS "Latvijas Loto" padome tika izveidota 2016.gada 23.decembrī. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, no tiem divi atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Nils Sakss, bet par padomes priekšsēdētāja vietnieci ievēlēta Antra Duntava. Padomes locekļa amatu ieņem Ingars Eriņš.

SM turējumā esošās VAS "Starptautiskā lidosta "Rīga"" padome tika izveidota 2016.gada 17.maijā. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, kuri atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Juris Kanels, bet par padomes locekļiem ievēlēti - Raitis Nešpors un Tālis Linkaits.

SM turējumā esošās VAS "Latvijas Pasts" padome tika izveidota 2016.gada 18.maijā. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, kuri atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Aigars Vītols, bet padomes locekļu amatu ieņem - Andris Ikvilds un Andris Nātriņš.

SM turējumā esošās VAS "Latvijas autoceļu uzturētājs" padome tika izveidota 2016.gada 20.maijā. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, no tiem divi atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Uldis Reimanis, bet par padomes locekļiem ievēlēti - Ivars Pāže un Normunds Narvaišs.

SM turējumā esošās VAS "Latvijas dzelzceļš" padome tika izveidota 2016.gada 22.jūlijā. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, kuri atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Ansis Zeltiņš, bet par padomes locekļiem ievēlēti Rodžers Jānis Grigulis un Aigars Laizāns.

SM turējumā esošās VAS "Ceļu satiksmes drošības direkcija" padome tika izveidota 2016.gada 4.novembrī. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, no kuriem divi atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Juris Bērziņš, bet padomes locekļu amatus ieņem - Kristiāns Godiņš un Andris Ķēniņš.

SM turējumā esošās VAS "Latvijas gaisa satiksme" padome tika izveidota 2016.gada 22.novembrī. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, no kuriem divi atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Dins Merirands, bet par padomes locekļiem ievēlēti - Edmunds Beļskis un Zinta Zālīte-Rukmane.

Savukārt SM turējumā esošās VAS "Pasažieru vilciens" padome tika izveidota 2016.gada 30.decembrī. Padome sastāv no trīs padomes locekļiem, kuri atbilst neatkarīga padomes locekļa prasībām. Par padomes priekšsēdētāju ievēlēts Sandis Šteins, bet par padomes locekļiem ievēlētas - Inta Liepa un Lita Kalniņa.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!