Konkursa "Radām novadam" komanda "Ogre" nelolo "mistiskas ilūzijas", un nelielie finansiālie mīnusi nav jauniešus apturējuši turpināt iesākto – darbu tirdzniecības jomā uz riteņiem jeb treilerā dažādos publiskos pasākumos, par savu uzņēmējdarbību portālam "Delfi" stāsta Ivo Grīnbergs.

Rīgas Tehniskās universitātes (RTU) studenti iesaistījušies sacensībās "Radām novadam", kuru laikā viņiem jārada Ogres novadam pēc iespējas augstāks ekonomiskais pienesums.

Darbavieta – kaste uz riteņiem

Komanda sākumā konkursā startēja ar ideju par koģenerācijas iekārtu, kas plastmasas atkritumus pārstrādātu elektroenerģijā un siltumenerģijā, taču apjautuši šāda projekta izmaksas, jauniešu ķērušies pie jaunu ideju kalšanas. Kuram tieši radusies ideja par pārtikas tirdzniecību pasākumos, Ivo gan vairs neatceras, bet tas noticis, sēžot virtuvē, dzerot kafiju un runājot biznesu.

Ivo ar komandas biedru Raimondu uzreiz sapratis, ka finansējums, kas nepieciešams treilera iegādei, nebūs "nekāda problēma". "Tas viss aizgāja tādā pašplūsmā, ka beigās vienkārši nodibinājām uzņēmumu," skaidro Ivo.

Jaunieši transportlīdzekļa iegādē ieguldījuši savu finansējumu – 5500 eiro. "Rupji runājot, tā ir kaste uz riteņiem," par savu darbavietu smej Ivo. 5000 eiro maksājis pats treilers, kurš jau bijis darba kārtībā – nodrošināts ar ierīcēm ēdiena pagatavošanai. Savukārt atlikušie 500 eiro ātri "nokūpināti" – vajadzēja nopirkt tādas lietas kā ugunsdzēšamo aparātu, kā arī pirmajam izbraucienam nepieciešamo pārtiku.

Treileru var vilkt ar teju jebkuru automašīnu, taču, ja sākumā jaunie uzņēmēji "ekspluatēja" Ivo tēvu, kurš veda treileru uz pasākumiem, tad tagad viens no komandas biedriem iegādājies busiņu, ar kuru paši var nogādāt savu darbavietu jebkurā pasākumā. "Ķepīgi, kad visu laiku jābalstās uz citu cilvēku, sanāk, ka esi atkarīgs vēl no viena cilvēka," atklāj Ivo.

Lai gan pie ideja par mobilo pārtikas tirdzniecības vietu radusies jau maijā, jaunieši uz pirmo pasākumu aizbraukuši tikai augustā. Uzņēmumu reģistrācija un dažādu atļauju saņemšana vien aizņēmusi pusotru mēnesi. Jaunieši pērnā gada augustā apmeklēja četrus pasākumus - gadatirgu un pilsētas svētkus Ogrē, kā arī divreiz pabijuši karjeros pie Ogres.

"Paši ejam aiz letes un tirgojam, citu variantu nav. Protams, var algot citus cilvēkus, bet mums nav tādu brīvo līdzekļu," skaidro Ivo, piebilstot, pat ja būtu tāda nauda, tad algotais darbinieks, visticamāk, nepamanītu lietas, kas darbā jāuzlabo.

Katrā apmeklētajā pasākumā jaunieši pieļāvuši vērā ņemamas kļūdas, piemēram, vienreiz, atbraucot mājās no pasākuma, jaunie uzņēmēji aizmirsuši ieslēgt ledusskapi. Tāpat liela māksla ir treileru novietot pasākumā tā, lai to apmeklētu pircēji.

Vīzijas – pelmeņi kā 'odziņa' bez mistiskām ilūzijām

Jaunie uzņēmēji mēģina attīstīt savu treilera "odziņu" – pelmeņu pārdošanu pasākumos. Ivo atklāj, ka pelmeņi ir labs variants, jo, pirmkārt, tos ilgstoši var uzglabāt, otrkārt, tas ir kas jauns – pelmeņi uz riteņiem. Jaunieši pirmajos pasākumos piedāvājuši apmeklētājiem tik daudzus produktus, ka pelmeņi palikuši otrajā plānā.

Taču, mācoties no kļūdām, jaunieši aptvēruši, ka stends jāmaina vizuāli, ir jāizstrādā izgaismoti reklāmas stendi. "Cerams, ka šogad "aizies" pelmeņi, jo tas varētu kaut kādā veidā mūs atšķirt," stāsta Ivo. Jauno uzņēmēju pieredze rāda, ka arī pasākumi ir ieinteresēti uzņemt pēc iespējas dažādākus uzņēmumus. "Ja mēs izceļamies, tad organizatoriem ir arī interese," stāstot par mēģinājumu tikt uz festivālu "Laba daba", norāda Ivo.

"Kas gan var būt labāks par savu biznesu?" retoriski vaicā Ivo. Kā pats smej, viņu uz priekšu dzen viņa tēva skeptiskais noskaņojums pret dēla idejām. Lai gan Ivo neklātienē studē uzņēmējdarbību un vēl paralēli strādā, savu brīvo laiku viņš velta savam jaunajam uzņēmumam un konkursam "Radām novadam". Visa ziema viņam pagājusi "uzfrišinot" treileru, sākumā jaunieši to izjaukuši, tad sākuši remontēt un atjaunot. Pēc garās ziemas treilers ir gatavs un sestdien, 25.aprīlī, jaunieši apmeklēja pirmo šīs sezonas pasākumu – Pavasara gadatirgu Ogrē.

Ja šī ziema pagājusi, atjauninot treileru, jau nākamajā ziemā jaunieši cer doties arī izbraukumos. Pagaidām Ivo gan ir noslēpumains un savus plānus neatklāj. "Ir idejas gan par produktiem, ko tirgot, gan par pasākumiem, kur to varētu darīt."

Jautāts par to, kā ir būt jaunam uzņēmējam, Ivo norāda, ka ir bēdīgi atskārst, ka uzņēmuma dibināšana un atļauju saņemšana aizņem tik ilgu laiku. "Bet man nav risinājuma, kā to labāk izdarīt, tāpēc es nesūkstīšos. Man mācīts - ja ir kaut kas slikts sakāms, tad jāpiedāvā alternatīva. Tā kā man alternatīvas nav, tad sūkstieties es arī neiešu," optimistiski noskaņots ir Ivo.

Komandai sākotnēji grūtības sagādājis tas, ka uzņēmējdarbība saistīta ar pārtiku, taču tagad, kā norāda Ivo, jauniešiem ir liela pieredze. "Lielākais ieguvums bija aizbraukt pagājušogad uz tiem pasākumiem – izgāzties kā vecām sētām un saprast: labi, mēs izdarījām nepareizi. Tas iemāca daudz vairāk nekā jebkuras mācības universitātē. Protams, tas nav patīkami visu laiku izgāzties, bet lielāka mācība man nav bijusi."

Ja līdz šim gūtās zināšanas augstskolā likušās "diezgan sausas", tad tagad Ivo visu mācīto attiecina uz savu jauno darbavietu – treileru, līdz ar to mācības kļuvušas interesantākas un "dzīvākas".

Tagad jauniešu komanda cer atpelnīt izdevumus, ko iztērējuši treileram. "Pēc pasākumu apmeklēšanas mēs esam mīnusos. Nevarētu teikt, ka mēs nesasniedzām to, ko gribējām… Mēs zinājām, ka nebūs simtiem un tūkstošiem eiro, mums nav mistisku ilūziju! Nav, protams, patīkami, kad tu vakarā skaiti naudu un tas aizņem pāris minūtes. Ir jāapzinās, ka uzņēmuma attīstība aizņems kādu laiku."

Arī turpmāk jaunieši pieļauj, ka varētu apmeklēt mazos pasākumus, jo, piemēram, lielākajos Latvijas festivālos, kā norāda Ivo, par piedalīšanos ir jāmaksā četrciparu skaitlis. Taču, protams, katra pasākuma apmeklēšana ir jāizvērtē individuāli.

Vaicāts, kādi plāni nākotnei, Ivo kategoriski norāda, ka "peļņu kabatā neliksim". Nākotnē jaunieši cer radīt reālas darbavietas un iegādāties nākamos treilerus. Līdz ar nākamajiem treileriem uzņēmums varētu sākt domāt par savu zīmolu, šobrīd, ka norāda Ivo, nav vēl vērts tērēt naudu un laiku tam, taču pirmie uzmetumi par iespējamo zīmolu jau ir.

Komandā "Ogre" bez Ivo piedalās vēl trīs RTU studenti – Raimonds Ritums, Linards Lapčinskis un Aija Svikle. Komanda ir atvērta jauniem dalībniekiem – entuziastiem, aicinot interesentus rakstīt info@ogrefood.lv.

"Kas ir lielākie ieguvumi no konkursa "Radām novadam"? Daudzi to nenovērtē. Arī es domāju: kāda starpība – ir konkurss vai nav? Taču tu vari izmantot "Radām novadam" resursus, RTU resursus, domes kontaktus. Tu nekad mūžā tādus kontaktus nedabūsi!"

"Radām novadam" ir augstskolu studentu komandu konkurss, kura ietvaros katra komanda sevis izvēlētā novadā divu gadu laika cenšas radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko vērtību, radot jaunas darbavietas un piesaistot finansējumu dažādiem biznesa un sociāliem projektiem.

Konkursu "Radām novadam" organizē "JCI Latvia" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkursu atbalsta "Erasmus+". Projekta partneri ir Latvijas Universitāte un Rīgas Starptautiskā ekonomikas un biznesa administrācijas augstskola.

Konkursa noslēgumā – 2016.gada vasarā – žūrija vērtēs padarīto, proti, darba vietas, piesaistīto finansējumu un citus iesaistīto novadu ieguvumus. Kopējais konkursa balvu fonds ir 50 000 eiro.

Lai gan sacensības jau sākušās, vēl arvien ir iespēja pievienoties gan jau esošajām komandām, gan izveidot jaunas. Sazināties ar konkursa organizatoriem iespējams "Radām novadam" interneta mājas lapā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!