Foto: F64
Pērnais gads nekustamo īpašumu tirgū bija sarežģītu izaicinājumu gads un iezīmēja tirgus pārorientēšanos uz vietējo pieprasījumu, teikts nekustamo īpašumu kompānijas "Latio" jaunākajā tirgus apskatā.

Tajā norādīts, ka jau 2014. gadā makroekonomiskie procesi radīja virkni notikumu ar tālejošām sekām - gan izmaiņas Imigrācijas likumā, gan Krievijas rubļa vērtības kritums vairākkārt samazināja nerezidentu interesi par Latvijas nekustamo īpašumu tirgu. Savukārt uz vietējo pieprasījumu orientētos segmentos neskaidrības ar nolikto atslēgu principa piemērošanu gada sākumā gandrīz pilnībā nobremzēja hipotekāro kreditēšanu.

Vienlaikus "Latio" eksperti norāda, ka otrā pusgada rādītāji rada piesardzīgu optimismu, ka tirgus spēj pielāgoties jaunajiem apstākļiem. "Īpaši jāizceļ jauno mājokļu pirmreizējā tirgus aktivitātes pieaugums gada laikā par 18%. Neskatoties uz to, Rīgas dzīvokļu tirgū kopumā 2015. gadā notika par 12% mazāk darījumu, bet kopējā darījumu summa samazinājās par 22%, tirgum pēc "Latio" aplēsēm zaudējot apmēram 80-100 miljonus eiro," teikts pārskatā.

Neskatoties uz labiem rādītājiem pirmreizējā tirgū, pērn jauno projektu dzīvokļu tirgus kopumā gan aktivitātes, gan kopējās summas ziņā samazinājās par aptuveni 30%, tā kā spēcīgu lejupslīdi piedzīvoja otrreizējais tirgus.

Tostarp pārskatā minēts, ka situāciju Rīgas dzīvokļu tirgū labi raksturo centra dzīvokļu segments - ja Klusajā centrā, kur darījumi pārsvarā notiek ar ekskluzīviem un uz nerezidentu tirgu orientētiem īpašumiem, aktivitāte samazinājās par 56%, tad Tālajā centrā, kas ir vairāk vērsts uz vietējo pieprasījumu, gada laikā kritums bija mazāks nekā 10%.

"Otrajā pusgadā sērijveida dzīvokļu tirgus atgriezās savā apskaužami stabilajā apjomā - ap 400 darījumu mēnesī par kopējo summu ap 11 miljoniem eiro," teikts pārskatā, norādot, ka tas ir līmenis, kurš bija raksturīgs 2014. gadam.

"Latio" ir dibināts 1991. gadā. Uzņēmuma vienīgais īpašnieks ir Edgars Šīns.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!