Foto: F64

Finanšu ministrija (FM) aplēsusi, ka pērn, samazinoties ēnu ekonomikai, valsts budžetā iegūti 50 līdz 60 miljoni eiro, vēsta Latvijas Televīzijas raidījums "Panorāma".

Saskaņā ar Valsts ieņēmumu dienesta (VID) datiem, ieņēmumi, salīdzinot ar 2015. gadu, ir par 540 miljoniem lielāki. Ministrija ar rezultātiem ir apmierināta: "Tas mūsu novērtējums, ka šajā masā 50 līdz 60 miljoni nāk no ēnu ekonomikas pasākumiem. Jo viņus var attiecināt uz pieaugumu, ko nevar izskaidrot ar ekonomikas izaugsmi," skaidro FM valsts sekretāres vietnieks Ilmārs Šņucins.

Pagaidām gan neesot skaidrs, kas veicināja šīs summas atgūšanu un, kuri ēnu ekonomikas apkarošanas pasākumi bijuši efektīvi – likumdošana, VID darbs vai privātā sektora iesaiste problēmu risināšanā.

"Es gribētu ticēt, ka tiešām šie 60 miljoni ir ieņemti. Vēl labāk būtu zināt, no kurienes un kāpēc," komentē ekonomists Arnis Sauka. "Būtu labi ne tikai aktivitātes izvirzīt, bet arī viņu adekvāti mērīt. Respektīvi, mērīt, kā ir rezultējušies darbi no katras komponentes," norāda ekonomists.

FM izvērstu analīzi sola vēlā pavasarī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!