Foto: DELFI

Finanšu ministrija (FM) izsludinājusi iepirkumu, kurā vēlas iegādāties datu pakalpojumus par nekustamā īpašuma nodokļa (NĪN) objektiem un to maksātājiem 2016. un 2018. gadā, liecina FM informācija.

FM skaidro, ka datu pakalpojuma par NĪN objektiem un to maksātājiem 2016.gadā un fiskālo ietekmju novērtējuma iegāde tiek veikta, lai nodrošinātu samērīgu NĪN sloga pieaugumu, ņemot vērā nekustamā īpašuma nodokļa bāzes - kadastrālo vērtību - straujo pieaugumu un nepieciešamību nodrošināt budžeta ieņēmumus.

Iepirkuma pamata uzdevums ir sagatavot apkopotus datus par NĪN objektiem un to maksātājiem sadalījumā pa Latvijas deviņām pilsētām un 110 novadu pašvaldībām, kā arī aprēķināt NĪN pie dažādiem variantiem, ņemot vērā kadastrālo vērtību izmaiņas.

Apkopotajiem datiem jāsatur informācija par 2016. gadu un aprēķinātajam NĪN jāsatur salīdzināma informācija par 2016. un 2018. gadu Latvijas pilsētu un novadu pašvaldību sadalījumā. NĪN aprēķinos par 2018. gadu jāiekļauj 2018. gadā plānotās kadastrālo vērtību izmaiņas.

Kā ziņots, valdība šā gada 19. aprīlī atbalstīja Tieslietu ministrijas (TM) sagatavotos grozījumus Nekustamā īpašuma valsts kadastra likumā, kas paredz šogad spēkā esošo kadastrālo vērtību bāzi piemērot arī 2017. gada kadastrālo vērtību aprēķinam.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) sēdes laikā uzsvēra, ka jaunās sistēmas izstrādei tiks izveidota darba grupa un tai ar darbu jātiek galā pārskatāmā periodā - līdz septembrim.

TM likumprojekta anotācijā skaidro, ka pie kadastrālajām vērtībām līdz 56 000 eiro nodokļa likme ir 0,2% no vērtības, no 56 000 līdz 106 000 eiro nodokļa likme ir 0,4%, virs 106 000 eiro - 0,6%. Ar 2017. gadu dzīvokļiem jaunajos projektos, kas veido aptuveni 5% no dzīvokļu kopskaita - 32 000 dzīvokļu -, vērtības pieaugums vidēji ir divas reizes. Tāpat uz pusi pieaug to māju skaits, kam piemērojams progresīvais nodoklis. Šiem mājokļiem mainīsies nodokļa likme, un tas ir pamats meklēt risinājumu NĪN apmēra ierobežošanai.

Ievērojot Ministru kabineta 2015. gada 4. augustā pieņemtos noteikumus par kadastrālo vērtēšanu un nosakot jaunajiem mājokļiem - gan daudzfunkcionālām ēkām, kas būvētas pēc 2000. gada, gan savrupmājām teritorijās ar intensīvu attīstību - kadastrālās vērtības atbilstoši tirgus situācijai, vietām veidosies nesamērīgs nekustamā īpašuma nodokļa pieaugums, skaidro TM.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!