Foto: Publicitātes attēls

Pagājušajā nedēļā sācies biznesa projektu konkurss "Radām novadam", kura ietvaros jauniešu komandas dažādos Latvijas novados sacentīsies, īstenojot biznesa idejas ar mērķi radīt pēc iespējas lielāku ekonomisko labumu novadiem.

Konkursa norises laikā tā organizators biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar partneriem Lietuvā – biedrību "Inovaciju Biuras" – veiks starptautisku pētījumu par jauniešu uzņēmējdarbību reģionos. Pētījuma galvenie uzdevumi būs noskaidrot, kas motivē jauniešus īstenot biznesa projektus novados, kur ir mazāks uzņēmējdarbības potenciāls nekā lielajās pilsētās, un kādi ir galvenie faktori, kas nosaka galarezultātu.

"Ir diezgan daudz uzskatu un pārliecību par to, kādi ir nosacījumi, lai jaunieši varētu sekmīgi īstenot biznesa projektus novados. Jāatzīst, ka pirmais konkurss, kurš noslēdzās pagājušajā gadā, parādīja, ka ne visi priekšstati par šo tēmu ir patiesi. Ar šo pētījumu vēlamies dziļāk izpētīt to, kas ir par pamatu jauniešiem veiksmīga biznesa projekta īstenošanai novados," skaidro biedrības "Radām novadam" pārstāvis Andris Čeksters.

Izmantojot gan kvantitatīvās, gan kvalitatīvās pētījuma metodes, pusotra gada laikā tiks sekots līdzi tam, ar kādu motivāciju un gaidām jaunieši uzsāk uzņēmējdarbību, kā mainās viņu attieksme un pieeja, saskaroties ar pirmajiem izaicinājumiem un problēmām un kādā veidā viņi spēj veiksmīgi tās pārvarēt vai gluži otrādi – atsakās no idejas tālākas īstenošanas.

Pētījums paralēli tiks veikts divās valstīs ar mērķi saprast, vai konkurss kā formāts un atbalsta rīks jauniešiem palīdz īstenot biznesa idejas. Kā atzīst "Inovaciju Biuras" pārstāve Rasa Žiļone, tad "uzņēmējdarbības vide un ekonomiskās attīstības potenciāls ir līdzvērtīgi gan Latvijas reģionos, gan Lietuvā, līdz ar to ir iespēja salīdzināt Latvijas un Lietuvas jauniešu sasniegtos rezultātus. Tā kā Lietuvā nenorisinās tāda veida konkursi kā "Radām novadam", tad, salīdzinot abu valstu jauniešus, būs iespējams samērā precīzi pateikt, vai dalība konkursā palielina jauniešu iespējas sekmīgi īstenot biznesa projektu. Atkarībā no pētījuma rezultātiem meklēsim iespējas organizēt līdzīgu konkursu arī Lietuvā 2019. gadā".

Ar pētījuma rezultātiem tiks iepazīstinātas valsts un pašvaldību institūcijas, kā arī dažādas uzņēmējdarbības atbalsta iestādes reģionos, lai tās, nepieciešamības gadījumā varētu pilnveidot savas programmas un atbalsta pasākumus, lai efektīvākā veidā veicinātu jauniešu interesi par uzņēmējdarbības uzsākšanu tieši reģionos, gan arī palīdzētu sasniegt pozitīvus rezultātus.

Konkurss "Radām novadam" norisināsies no 2017. gada februāra līdz 2018. gada novembrim. Jaunieši tiek aicināti veidot komandas un pieteikties dalībai konkursā līdz 31. martam. Pieteikties ir iespējams, aizpildot anketu konkursa mājaslapā.

Konkursu organizē biedrība "Radām novadam" sadarbībā ar portālu "Delfi". Konkurss īstenots "Erasmus+: Jaunatne darbībā" un Izglītības un zinātnes ministrijas Jaunatnes politikas valsts programmas 2017. gadam valsts budžeta finansējuma ietvaros.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!