Piektdien, 29.jūnijā, Privatizācijas aģentūrā (PA) notiks aģentūras, a/s "Ventspils nafta" (VN) un VN privatizācijas konsultanta konsorcija "Reifeisen Investment AG" pārstāvju tikšanās par valstij piederošo VN kapitāla daļu pārdošanu. Par to žurnālistus preses konferencē informēja PA ģenerāldirektors Jānis Naglis.
Tikšanās laikā paredzēts pilnveidot visas VN akciju pārdošanas tehniskās un juridiskās nianses, bet pēc tam astoņu līdz desmit nedēļu laikā privatizācijas konsultants veiks novērtējumu, kā realizēt 5% akciju Rīgas Fondu biržā (RFB), bet 7% starptautiskajā piedāvājumā caur izplatītājiem.

Vēl 5% VN akciju paredzēts rezervēt kompānijas lielākajam privātajam akcionāram "Latvijas naftas tranzīts" (LNT), taču pašlaik nav izlemts, ko darīt ar atlikušajiem 26% VN valsts akciju, ar kurām PA var brīvi rīkoties. Naglis uzsvēra, ka, lemjot par šo akciju pārdošanu, jāņem vērā nosacījumi par maksimālu ienākumu gūšanu, bet vienlaicīgi arī par kompānijas konkurētspējas saglabāšanu.

Viens no variantiem varētu būt 26% VN akciju pārdošana RFB par naudu, vai pārdošana vienotā paketē vienai kompānijai. Šos un citus variantus vēl rūpīgi izvērtēs privatizācijas konsultants. Katrā gadījumā "man negribētos piedzīvot dienu, kad līdzīgi kā Lietuvas kompānijas "Mažeikiu nafta" līdzīpašnieki "Lukoil" un "Wiliams International" nevar savā starpā sadalīt pienākumus un intereses", rezumēja Naglis.

Šobrīd valstij kopumā pieder 43,62% VN akciju, bet tā kā 5% no tām ir līdz 2003.gada 1.jūlijam rezervētas pārdošanai LNT, tad pārdošanai paredzēts piedāvāt 38,62% VN akciju. LNT šobrīd pieder 47,06% VN akciju. VN valsts kapitāla daļas privatizācijas mērķis ir nodrošināt maksimālus ienākumus Latvijas valstij no VN privatizācijas. Turklāt privatizācija jāveic tādā veidā, lai saglabātu naftas un tās produktu tranzītu kā konkurētspējīgu biznesa veidu Latvijā.

PA līgumu ar VN privatizācijas konsultanto konsorciju "Raiffeisen Investment AG", kurā ietilpst arī a/s "Parekss banka" un zvērinātu advokātu birojs "Bluķis, Elksne & Rozenfelds", parakstīja jūnijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!