Foto: LETA

Lai gan iepriekš zemkopības ministrs Jānis Dūklavs (ZZS) vairākkārt norādījis, ka piensaimniecības nozare kā atbalstu ciltsdarbam jau šogad varētu saņemt 13,9 miljonus eiro par zaudējumiem saistībā ar Krievijas embargo, šodien valdība lēmusi par sešu miljonu piešķīrumu.

Kā paredz valdības apstiprinātie noteikumi "Valsts atbalsta piešķiršanas kārtība piena šķirņu slaucamo govju produktivitātes datu izvērtēšanai", atbalsts tiek piešķirts, lai mazinātu Krievijas noteiktā preču importa aizlieguma radītos zaudējumus piensaimniecībā un ļautu saglabāt ražošanas apjomu, vienlaikus nodrošinot piena šķirņu slaucamo govju saglabāšanu.

Atbalsts segs līdz 70% jeb līdz 46 eiro par izmaksām, kas saistītas ar šķirnes govs produktivitātes kontroles testiem. Lauku atbalsta dienests atbalstu piešķirs kā vienreizēju maksājumu, pamatojoties uz šķirnes dzīvnieku audzētāju organizāciju, kas ir atbalsta pretendents, iesniegtajiem sarakstiem.

Noteikumi nosaka termiņu - 2014.gada 1.oktobri, līdz kuram pretendentiem ir jāiesniedz apsekoto ganāmpulku īpašnieku saraksti.

Noteikumi stāsies spēkā pēc to publicēšanas oficiālajā izdevumā "Latvijas Vēstnesis".

Kā ziņots, iepriekš Dūklavs vairākkārt norādīja, ka minētais atbalsts varētu būt lielāks un sasniegt 13,9 miljonus eiro, kas tiks izmaksāts visām saimniecībām, kuras Lauksaimniecības datu centrā reģistrētas kā piena kvotu īpašnieces. Savukārt atbalsta apmērs tiks aprēķināts, ņemot vērā saimniecības pašizmaksas un piena iepirkuma cenas proporcijas.

"Runa ir par 13,9 miljoniem eiro no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem, kas piensaimniekiem tiks izmaksāti kā atbalsts ciltsdarbam. Premjere ir apsolījusi, ka šie līdzekļi varētu būt no budžeta neparedzētiem gadījumiem. Protams, būs jāveic saskaņošana ar Eiropas Komisiju, bet plānojam, ka atbalsti gan zemniekiem, gan pārstrādei tiks izmaksāti jau septembrī vai oktobrī," 20.augustā Lauksaimnieku organizāciju sadarbības padomes sēdē sacīja Dūklavs.

Piena pārprodukcijas un zemo iepirkuma cenu dēļ Krievijas noteiktās sankcijas skar ne tikai piena produkcijas ražotājus, bet arī piena piegādātājus, līdz ar to tiek plānoti atbalsta pasākumi, kas vairāk nekā 10 000 nozarē iesaistītajiem piena ražotājiem palīdzētu atvieglot situāciju pieaugošās konkurences apstākļos.

Kā ziņots, Krievija 7.augustā noteikusi pilnīgu embargo lielākajai daļai pārtikas produktu, kas tiek importēti no Eiropas Savienības, ASV un citām rietumvalstīm, kuras ieviesušas sankcijas pret Maskavu. Krievijas embargo attiecas uz liellopu gaļu, cūkgaļu, augļiem, dārzeņiem, mājputniem, zivīm, sieru, pienu un piena produktiem. Šajā sarakstā pagaidām nav iekļautas šprotes, zivju un gaļas konservi, kā arī alkohols un saldējums.

Valdība 12.augustā lēma Krievijas sankciju skartajiem Latvijas uzņēmumiem piešķirt nodokļu brīvdienas, eksporta tirgu apgūšanai piešķirt papildu piecus miljonus eiro. Tāpat zemkopības jomā plānots vērsties Eiropas Komisijā ar aicinājumu ES valstīs paaugstināt intervences cenu. ZM ir izstrādājusi ieteikumus pašvaldībām, kā sagatavot iepirkuma specifikāciju, lai reģionālie produkti tiktu izmantoti skolās un bērnudārzos.

Savukārt 19.augustā valdība nolēma daļēji dzēst kredītprocentus apgrozāmo līdzekļu kredītiem tiem piena, gaļas pārstrādes un zivju apstrādes uzņēmumiem, kā arī lauksaimniekiem, kuri eksportēja produkciju uz Krieviju un kuri iekļauti Krievijas embargo sarakstā. Atbalsta apmērs nebūs lielāks par aizdevuma gada procentu likmi 4% vai faktisko likmi, ja tā mazāka par 4%, savukārt atbalsta summa būs līdz 200 000 eiro, bet zivju apstrādei - līdz 30 000 eiro.

Kopumā atbalstam piešķirti 15 450 000 eiro no budžeta programmas "Eiropas Lauksaimniecības fonda lauku attīstībai projektu un pasākumu īstenošana" un Lauku attīstības programmas 2007.-2013.gadam neizlietotā budžeta virssaistību finansējuma.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!