Privatizējamā a/s "Latvijas nafta" (LN) iesniegusi prasību Rīgas apgabaltiesā atzīt uzņēmumu par maksātnespējīgu.
To apstiprināja LN jurists Agnārs Jundass. Viņš norādīja, ka kompānijas vadība ir konstatējusi LN maksātnespējas pazīmes un tāpēc atbilstoši likumdošanā noteiktajai kārtībai iesniegusi attiecīgu prasību tiesā.

Jundass pauda, ka viņš nav pilnvarots atklāt, kādas maksātnespējas pazīmes LN ir konstatētas, tomēr norādīja, ka šīs prasības iesniegšana tiesā nav saistīta ar Finansu ministrijas (FM) prasību pret LN.

Jau vēstīts, ka Rīgas apgabaltiesā patlaban tiek skatīta FM prasība pret LN un Privatizācijas aģentūru (PA) par zaudējumu 15,48 miljonu latu apjomā piedziņu.

Lietas izskatīšana vairākkārt ir atlikta un tagad tiesas sēde šajā lietā ir paredzēta 19.oktobrī. Sākotnēji FM prasību tiesā iesniedza tikai pret LN, taču pērn decembrī notikušajā tiesas sēdē ministrija lūdza tiesu kā līdzatbildētāju lietā pieaicināt arī PA.

FM pārstāve Valsts kases Juridiskā departamenta direktore Sarmīte Jumīte iepriekš skaidroja, ka ministrija lūdza pieaicināt PA lietā kā līdzatbildētāju, jo uzskata - tā kā LN ir PA pārraudzībā, bez aģentūras ziņas LN nevarēja pieņemt nevienu lēmumu.

Savukārt PA amatpersonas iepriekš pauda uzskatu, ka valsts nevar atbildēt par savu uzņēmumu saistībām, bet PA nav uzņēmusies nevienas saistības LN vārdā.

Pērn 14.jūnijā iesniegtajā prasības pieteikumā FM lūdz tiesu atcelt 1993.gada 22.martā noslēgto līgumu starp FM, Rūpniecības un enerģētikas ministriju un LN par Starptautiskās rekonstrukcijas un attīstības bankas (Pasaules bankas) piešķirtā kredīta atmaksāšanu, kā arī piedzīt no LN zaudējumus 15 486 252 latu apjomā, tajā skaitā PB piešķirtā kredīta atlikušo daļu 13,981 miljona ASV dolāru (8,248 miljonu latu) apjomā un parādu par kārtējiem maksājumiem 3,445 miljonu latu apjomā.

Savukārt PA amatpersonas iepriekš norādīja, ka faktiski parāda atmaksas termiņš beidzas 2009.gadā.

Šobrīd ir apstiprināti LN privatizācijas noteikumi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!