Foto: PantherMedia/Scanpix
Valstī pirmajos sešos mēnešos reģistrēti 8750 jauni komersanti, kas ir par 55 vairāk nekā pērn attiecīgajā periodā. Līdzīgi kā iepriekšējos gados, arī šogad vēl aizvien augstu popularitāti saglabājušas mazapitāla SIA – no visiem jaunreģistrētajiem komersantiem 2013.gadā vairāk nekā 65% bijuši tieši SIA ar samazinātu pamatkapitālu, liecina Uzņēmumu reģistru apkalpojošās firmas "Lursoft" apkopotie dati.

Kopumā gada pirmajos sešos mēnešos reģistrētas 5690 mazkapitāla SIA, kas ir tieši tikpat, cik pērn attiecīgajā periodā, no kurām 2788 uz reģistrācijas brīdi pamatkapitāls bijis viens lats.

Tomēr ir arī vairāki tādi jaunie komersanti, kuru pamatkapitāls ir nevis viens lats kā vairumā gadījumu, bet vairāki tūkstoši vai pat miljoni. "Lursoft" pētījuma dati liecina, ka no šogad reģistrētajiem jaunajiem komersantiem vislielākais pamatkapitāls ir SIA Mariner Finance Baltic – 28,113 miljoni latu. Uzņēmuma pamatdarbības joma saistīta ar monetāro starpniecību un tā vienīgais kapitāldaļu turētājs ir "Maltas Mariner Capital Limited". Neskatoties uz to, ka uzņēmums reģistrēts tikai 28.februārī, tam jau ir 12 aktuālas komercķīlas.

Pēc pamatkapitāla otrs lielākais šogad reģistrētais uzņēmums ir AS "A.O.I.". Uzņēmums reģistrēts 15.janvārī un tā pamatkapitālu veido 6,047 miljoni latu. "A.O.I." darbojas holdingkompāniju darbības sfērā un ir jau mēnesi pēc savas reģistrācijas kļuvis par SIA "Gamma Holdings A.O.I." līdzīpašnieku.

Trešais lielākais šā gada pirmajā pusgadā reģistrētais uzņēmums ir SIA Dzintara rezidence, kura pamatkapitālu veido 3,397 miljonus latu. Uzņēmums pieder SIA "MM investīcijas" (95,30%) un SIA "GRIF" 26 (4,70%).

Pēc "Lursoft" datiem, "MM" investīcijas īpašnieks ir Māris Martinsons, savukārt "GRIF 26" pastarpināti pieder ar būvniecības nozari saistītajam Guntim Rāvim.

Šogad pirmajā pusgadā likvidēti 2106 komersanti, 6 no likvidētajiem uzņēmumiem bijuši reģistrēti 2013.gadā. Pērn attiecīgajā laika posmā likvidēti 2042 komersanti.

Savukārt komercķīlas reģistrē mazāk, bet par lielākām summām

Salīdzinot ar 2012.gadu, kad pirmajos sešos mēnešos kopumā tika reģistrētas 2509 komercķīlas, šogad pirmajā pusgadā to skaits ir samazinājies par 153, taču, neskatoties uz to, kopējā maksimālā prasījuma summa ir palielinājusies. Šogad reģistrēto ķīlu kopējā summa veidojusi 5,661 miljardu latu, kas ir par 0,715 miljardiem latu lielāka nekā 2012.gadā.

Visvairāk komercķīlu šogad reģistrēts aprīlī, kad to skaits sasniedza par 473, kas ir viens no augstākajiem rādītājiem pēdējo gadu laikā, savukārt lielākā kopējā darījuma summa fiksēta februārī – 1,513 miljardi latu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!