Foto: F64

Pašvaldība zāļu mazumtirdzniecības tirgū var iesaistīties vien izņēmuma gadījumos, kad komersanti neveido teritoriālo nosegumu farmaceitisko pakalpojumu nodrošināšanai, taču Rīgā šādas problēmas nav, portālam "Delfi" norādīja Konkurences padomes (KP) loceklis Jānis Račko.

Vērtējot partijas "Saskaņa" un "Gods kalpot Rīgai" (GKR) ieceri atvērt municipālās aptiekas pašvaldībai piederošās medicīnas iestādēs, Račko skaidroja, ka pašlaik pilsētā ir ap 300 aptiekām. "Tas ir gana ievērojams skaitlis, un tādējādi patērētājiem ir nodrošināta gan iespēja iegādāties nepieciešamos medikamentus, gan izvēlēties komersantu jeb aptieku, kur šo iegādi veikt," viņš minēja.

"KP kategoriski iebilst pret šādu populistisku solījumu paušanu un īstenošanu," partiju ieceres vērtēja Račko.

Vienlaikus kritiku neizturot solījumi medikamentus tirgot par zemākām cenām – medikamenti pašvaldībai būtu jāiegādājas tāpat, kā to dara privātie uzņēmēji, proti, no vairumtirgotāja vai cita mazumtirgotāja. Tāpat KP atgādina, ka maksimālā pieļaujamā cena, par kādu aptieka pārdod zāles, jau ir normatīvi noteikta, līdzīgi kā tas ir arī lieltirgotavas (vairumtirgotāja) cenas gadījumā. "Tas liek apšaubīt iespēju piedāvāt zāles par ievērojami zemākām cenām, lai neradītu pašvaldībai zaudējumus," uzsvēra Račko.

"Ar nožēlu jāatzīst, ka Rīgas dome KP redzeslokā nonāk regulāri – ar plānotiem un arī ar īstenotiem lēmumiem un darbībām. Tas liecina par mērķtiecīgu konkurences kropļošanu no pašvaldības puses. KP nav pamata uzskatīt, ka tas būtu saistīts ar izpratnes vai informācijas trūkumu par godīgas konkurences principu ievērošanu," viņš atzina.

KP pārstāvis arī vērsa uzmanību uz to, ka pašvaldību spiediena rezultātā Ministru kabinetā vairs tālāk netiks virzīti grozījumi Konkurences likumā, kas KP sniegtu plašākas pilnvaras vērsties pret publisku personu veiktajiem konkurences kropļojumiem. Pašlaik KP var tikai izteikt rekomendējošus atzinumus par plānoto lēmumu negatīvo ietekmi uz konkurenci, klāstīja Račko.

Saskaņā ar KP skaidroto publisku personu – valsts un pašvaldību – radītie konkurences kropļojumi kļūst par aizvien aktuālāku konkurences problēmu, ko apliecina KP saņemto iesniegumu pieaugošais skaits par personu radītiem konkurences ierobežojumiem. Arī pētījumā pērn rudenī iedzīvotāji kā vienu no būtiskākajām konkurences problēmām minēja valsts un pašvaldību radītos konkurences kropļojumus.

Jau vēstīts, ka "Saskaņa" un GKR otrdien nāca klajā ar kopīgo programmu pašvaldību vēlēšanām Rīgā, tostarp solot atvērt municipālās aptiekas pašvaldībai piederošās medicīnas iestādēs.

"Šajās aptiekās medikamentiem tiks nodrošināts minimāls uzcenojums, kāds nav iespējams privātajās aptiekās, kuru darbības mērķis ir peļņas gūšana," žurnālistiem sacīja pašreizējais Rīgas mērs Nils Ušakovs (S).

Rīgas dome jau iepriekš izpelnījusies kritiku par darbību tādās jomās, kur pietiekamu konkurenci nodrošina privātie uzņēmēji, piemēram, pašvaldības SIA "Rīgas ūdens" meitasuzņēmuma "Aqua Riga" izveidošanu dzeramā ūdens tirdzniecībai.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!