Foto: F64

Finanšu ministrija ir sagatavojusi apstiprināšanai valdībā rīkojuma projektu par nekustamā īpašuma - Kabiles muižas - pārdošanu.

Rīkojuma projekts paredz, ka uzņēmumam "Valsts nekustamie īpašumi" būs atļauts muižu pārdot izsolē.

Nekustamais īpašums sastāv no zemes gabala 0,2787 hektāru platībā un administratīvās ēkas, kuras kopējā platība ir 1465 kvadrātmetri. Šā gada janvārī šī īpašuma kadastrālā vērtība bija 5773 eiro, no kuriem zemes vērtība bija 556 eiro, bet ēkas vērtība - 5217 eiro.

Kā norāda Finanšu ministrija, īpašuma pārvaldīšana laikā no 2011.gada janvāra līdz 2013.gada 31.decembrim ir radījusi zaudējumus 15 897 eiro apmērā. Turklāt šis īpašums nav piemērots "Valsts nekustamo īpašumu" saimnieciskās darbības veikšanai, un tas nav nepieciešams valsts pārvaldes funkciju nodrošināšanai.

Nekustamais īpašums ir daļa no valsts nozīmes kultūras pieminekļa "Kabiles muižas apbūve". Administratīvā ēka sastāv no diviem kultūras pieminekļiem - "Muižas dzīvojamās ēkas" un "Pārvaldnieka mājas". Arhitektūras speciālisti gan ierosinājuši šo ēku nosaukumus precizēt, nosaucot tos par Kungu māju un Virtuves māju.

Pils jaunajiem īpašniekiem pēc tās iegādes būs jānodrošina kultūras pieminekļa saglabāšana.

Kabiles muiža celta laikā no 17. līdz 19.gadsimtam, vēstīts portālā "www.pilis.lv". Kungu māja ir celta laikā no 1734. līdz 1740.gadam baroka stilā. Ēka ir pārbūvēta 1860.gadā, un tajā vēl joprojām ir saglabājušies tā laika apdares elementi.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!