Foto: LETA

Pašvaldības ūdensapgādes uzņēmums SIA "Rīgas ūdens" (RŪ) plāno izsolē pārdot vēsturisko ūdenstorni Alīses ielā 4, Āgenskalnā.

Ūdenstornis celts 1910.-1911.gadā pēc arhitekta Vilhelma Ludviga Nikolaja Bokslafa projekta. Valsts kultūras pieminekļu aizsardzības inspekcijai ir torņa pirmpirkuma tiesības.

RŪ preses pārstāvis Artūrs Mucenieks pastāstīja, ka izlemts torni pārdot, jo tas jau ap 40 gadu nepilda ūdenstorņa funkcijas un šajā laikā uzņēmumam bijis vairāk kā apgrūtinājums, jo bija jāiegulda līdzekļi objekta kā valsts kultūras pieminekļa uzturēšanā atbilstoši normatīvajiem aktiem.

Mucenieks pastāstīja, ka pašlaik torņa telpas ir pilnībā atbrīvotas, un tās uzņēmuma darbībai nav nepieciešamas. RŪ saskaņojis torņa pārdošanas plānus ar attiecīgajām kultūras iestādēm un Rīgas pašvaldību.

Torņa izsoles sākumcena ir 157 200 eiro. Īpašumu veido arī zemesgabals, pagalma izbūve un trīs garāžas.

Pēc Bokslafa projekta Rīgā uzcelts apmēram 30 daudzstāvu mūra dzīvojamo un sabiedrisko ēku, kā arī vairākas rūpnīcu ēkas. Gandrīz katrs viņa darbs ir ar kaut ko unikāls. Pazīstamākās Bokslafa projektētās celtnes Rīgā ir kādreizējā Komercskola, tagadējā Mākslas akadēmija Kalpaka bulvārī 13, bijusī Lielās ģildes kantoru un dzīvokļu ēka Amatu ielā 4, Āgenskalna un Čiekurkalna ūdenstorņi, Svētā Krusta baznīca Ropažu ielā 120.

Iepazīties ar atklātās izsoles noteikumiem, īpašuma dokumentāciju un citu informāciju var RŪ telpās Zigfrīda Annas Meierovica bulvārī 1. Izsoles dalībnieku reģistrācija iespējama līdz 22.aprīlim plkst.14, bet izsole RŪ telpās notiks 30.aprīlī plkst.11.

Nodrošinājums, kas jāiemaksā, noteikts 30% apmērā no izsoles sākumcenas.

RŪ īpašumā pašlaik ir vēl trīs vēsturiski ūdenstorņi - vecākie Rīgas ūdenstorņi jeb Dvīņu ūdenstorņi Mazajā Matīsa ielā 2, kā arī Čiekurkalna ūdenstornis Gaujas ielā 21, pastāstīja Mucenieks. Arī šie torņi jau desmitiem gadu netiek izmantoti ūdensapgādes funkcijām un uzņēmuma darbībai nav nepieciešami. Pašreiz torņus Mazajā Matīsa ielā uzņēmums izmanto kā noliktavas, taču neizslēdz arī šo torņu pārdošanu izsolēs nākotnē, jo RŪ pamatfunkcija ir pilsētas ūdensapgāde, nevis kultūras pieminekļu uzturēšana.

Dvīņu ūdenstorņi ir vecākie Rīgas ūdenstorņi, celti 1896.-1897.gadā pēc inženiera Oto Intces projekta.

Čiekurkalna ūdenstorni uzcēla 1912.gadā pēc Bokslafa projekta. Tas ir Rīgas lielākais ūdenstornis, kas arhitektoniski veidots jūgendstilā, bet ūdenstvertnes apjoma barokālo jumtu vainago masīva laterna.


Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!