Jaunās AS "Valmieras stikla šķiedra" (VSŠ) vienstadijas stikla šķiedras ražotnes atklāšanā VSŠ padomes priekšsēdētājs un lielākā akcionāra "Glasseiden Gmbh Oschatz" pārstāvis Jurgens Praiss-Daimlers vairākkārt uzsvēra, ka Latvija pielikusi apbrīnojami maz pūļu ārvalstu investoriem draudzīgas vides uzturēšanā.
Daimlers atzīmēja, ka, neskatoties uz lielajām investīcijām, VSŠ nav saņēmusi nodokļu atlaides, kas apstiprinātu valsts atzinību par ieguldītajiem līdzekļiem visas Latvijas infrastruktūras attīstībā. Daimlers norādīja, ka "Glasseiden Gmbh Oschatz" iekarojis ne tikai Rietumu, bet arī Ķīnas un Krievijas tirgu. Visās šajās valstīs valdība parādījusi atzinību un pretimnākšanu, novērtējot nozīmīgo ieguldījumu. "Ķīnā, kurā mūsu uzņēmums investēja 18 miljonus Vācijas marku, pilnīgi no jauna uzbūvējot stikla šķiedras ražotni, mēs saņēmām pilna apmēra nodokļa atlaidi uz 7 gadiem," sacīja Jurgens.

Pēc Daimlera uzrunas Ministru prezidents Andris Bērziņš atkārtoti uzsvēra, ka valdība ir ļoti pateicīga Daimleram par ieguldījumu rūpnīcas atjaunošanā un VSŠ, neapšaubāmi, pienākas nodokļu atlaide, ko tā arī saņems.

Bērziņš uzteica investoru - vācu uzņēmuma "Glasseiden GmbH Oschatz" - drosmi, 90.gadu sākumā ieguldot līdzekļus rūpnīcas attīstībā. Viņš atzīmēja, ka "Valmieras SŠ" projekts ir "viens no izcilāk veiktajiem privatizācijas piemēriem Latvijā, ārkārtīgi precīzi izpildīts investīciju projekts".

Premjers atgādināja, ka iekšzemes kopprodukta pieaugums Latvijā audzis no 6,6% pagājušajā gadā līdz 8,8% šā gada vidū un "te jāpateicas arī "Glasseiden GmbH Oschatz" ieguldījumam.

Rūpnīcas prezidents Inārs Poļaks žurnālistiem stāstīja, ka līdz ar jaunās ražotnes darbības uzsākšanu būs vairāk nepieciešami augsti kvalificēti strādnieki ar daudz specifiskākām zināšanām. Tāpēc rūpnīca gatavojas daudz ko mainīt darba organizācijā un daudz ieguldījusi Valmieras profesionālās izglītības centra tapšanā, lai pēc tam varētu tur apmācīt arī savus darbiniekus - automātisko sistēmu apkalpošanas un informācijas tehnoloģiju speciālistus.

Ražotnes atklāšanā piedalījās "Valmieras SŠ" padomes Praiss-Daimlers, Privatizācijas aģentūras ģenerāldirektors Jānis Naglis, Valmieras mērs Māris Kučinskis, Drēzdenes komercbankas valdes loceklis Franks Šulcs, Vācijas vēstnieks Latvijā Ekarts Herolds, uzņēmuma klienti un sadarbības partneri.

Savu svētību jaunajai ražotnei deva Valmieras Sv.Sīmaņa baznīcas mācītājs Valters Korālis. Pēc svinīgās atklāšanas viesi devās apskatīt jauno ražotni. "Glasseiden GmbH Oschatz" kopumā jaunajā vienstadijas ražotnē investējis vairāk nekā 25 miljonus Vācijas marku (7,3 miljonus latu), bet a/s "Valmieras stikla šķiedra" ieguldījums pārsniedz 1,2 miljonus latu.

Jaunās ražotnes maksimālā jauda ir 10 000 tonnu stikla šķiedras gadā. Iepriekš uzņēmuma jauda bija ap 7000-8000 tonnu gadā. Ar jaunās ražotnes uzstādīšanu uzņēmums plāno ražot ap 15 000 tonnu stikla šķiedru gadā.

Nododot jauno ražotni ekspluatācijā, a/s "Valmieras stikla šķiedra" stratēģiskais investors Vācijas kompānija "Glasseiden GmbH Oschatz" izpildījusi visus Valmieras uzņēmuma privatizācijas līguma izvirzītos nosacījumus, un privatizācijas procesu varēs uzskatīt par pilnībā pabeigtu.

Piecu gadu laikā kopš privatizācijas līguma parakstīšanas "Glasseiden GmbH Oschatz" ieguldījis "Valmieras stikla šķiedrā" vairāk nekā 35 miljonus Vācijas marku (10,2 miljonus latu).

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!