Foto: Shutterstock

Mobilo sarunu priekšapmaksas karšu lietotājiem obligāti būs jāreģistrējas, paredzējusi Satiksmes ministrija (SM).

SM informatīvajā ziņojumā, ko Valsts sekretāru sanāksmē skatīs ceturtdien, rosinājusi sadarbībā ar iesaistītajām pusēm izstrādāt normatīvo aktu grozījumus, lai noteiktu par obligātu mobilo priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšanu. Vienlaikus normatīvajos aktos būtu jānosaka reģistrējamo datu apjoms.

Tika lūgti SIA "Latvijas Mobilais Telefons", SIA "TELE2" un SIA "Bite Latvija" viedokļi par mobilo priekšapmaksas karšu lietotāju datu reģistrēšanu. Pretrunā ministrijas minētajam, ka uzņēmumu vērtējumā karšu lietotāju datu reģistrācija ir atbalstāms process, nozares pārstāvji portālam "Delfi" uzsvēra, ka ierosinājums tiek vērtēts pretrunīgi.

Mobilo sakaru operatori ir vērsuši uzmanību arī uz vairākiem riskiem, piemēram, karšu pieejamības samazināšanos, nelegālā tirgus izveidi karšu tirdzniecībai, galalietotāju bažas par privātuma aizskārumu.

Ministrija secinājusi, ka karšu lietotāju datu nereģistrēšana veicina noziedzīgus nodarījumus un ēnu ekonomiku. Vienlaikus karšu lietotāju datu anonimitāte apgrūtina izmeklēšanu un noziegumu atklāšanu, kā arī veicina iespēju ieslodzījuma vietās esošajām personām iesaistīties noziedzīgu nodarījumu organizēšanā.

Tāpat konstatēts, ka karšu lietotāji, apzinoties savas personības anonimitāti, nereti veic "viltus" zvanus, radot finansiālus zaudējumus komersantiem un valstij.

Daļā Eiropas Savienības dalībvalstu jau ir noteikta karšu lietotāju datu obligāta reģistrācija, bet vairākās valstīs notiek vai tiek apsvērta šādu tiesību normu ieviešana, skaidrots informatīvajā ziņojumā.

Spānijā un Slovākijā priekšapmaksas kartes reģistrācijas laikā lietotājam jāuzrāda pase vai personas apliecība, arī ārzemniekam, savukārt Ungārijā priekšapmaksas karti var iegādāties jebkurš, bet reģistrēt var tikai, veicot personas identifikāciju.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!