Bijušie Privatizācijas aģentūras (PA) vadītāji un pašreizējā ģenerāldirektore Māra Līdumniece, atskatoties uz aģentūras desmit gados paveikto, piektdien atzina, ka privatizācijas process valstī ir kopumā pabeigts un PA savu misiju ir izpildījusi.
Pirmais PA ģenerāldirektors Jānis Naglis, kurš aģentūru vadīja no 1994.gada līdz 2001.gada decembrim, sacīja, ka PA ir strādājusi sekmīgi, par ko liecina starptautisko organizāciju novērtējumi, kā arī tas, ka daudzi aģentūras speciālisti sniedz konsultācijas citām valstīm, kurās privatizācijas process tikai sākas.

Naglis norādīja, ka privatizācijas process tiek vērtēts dažādi, jo valsts īpašuma maiņa ir "sāpīgs" process, kurā visi nekad nevar būt apmierināti.

Līdzīgu viedokli pauda arī Arnis Ozolnieks, kurš PA vadīja no 2001.gada decembra līdz pagājušā gada oktobrim. Ozolnieks norādīja, ka PA darbības izvērtējumu varēs sniegt tikai ar laiku, tomēr jau tagad valsts tautsaimniecības attīstība liecina par to, ka privatizācija bijusi veiksmīga.

Ozolnieks atzina, ka ir patīkami sagaidīt PA desmitgadi, jo pēdējo četru gadu laikā nemitīgi izskan runas par aģentūras likvidēšanu.

Līdumniecei savukārt esot skumji, jo šī, visticamāk, ir PA pēdējā jubileja. "Privatizācija bija reforma, kas nu ir beigusies," pauda PA vadītāja, norādot, ka privatizācijas process deva iespēju ikvienam tikt pie vismaz vienas akcijas.

PA darbības desmit gados privatizācijai nodoti 916 valsts uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības, 188 uzņēmējsabiedrību kapitāldaļas, 219 valsts nekustamie īpašumi. Likvidācijai nodoti 76 valsts uzņēmumi un uzņēmējsabiedrības.

Kopumā PA noslēgusi līgumus par 1167 valsts uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību privatizāciju, valsts kapitāla daļu pārdošanu 173 uzņēmējsabiedrībās un kapitalizācijas rezultātā izveidojušos valsts kapitāla daļu pārdošanu 92 uzņēmējsabiedrībās. Tāpat noslēgts 141 valsts nekustamā īpašuma privatizācijas līgums, kā arī 50 līgumi par nekustamā īpašuma kopā ar zemi privatizāciju.

PA ir izskatījusi 346 denacionalizācijas lietas, pabeigta 185 valsts uzņēmumu un uzņēmējsabiedrību likvidācija.

PA organizējusi 92 akciju publiskos piedāvājumus par privatizācijas sertifikātiem, kuros iedzīvotājiem piedāvāts iegādāties 88 uzņēmumu akcijas. Par īpašniekiem kļuvušas 111 377 fiziskas un juridiskas personas. Kopumā publiskajos piedāvājumos dzēsti sertifikāti 957 miljonu latu vērtībā.

Pavisam PA saņēmusi 4233 privatizācijas ierosinājumus par valsts zemesgabalu privatizāciju. Privatizēti 3152 zemesgabali, kuru kopējā platība ir 50,94 miljoni kvadrātmetru.

Kopējie privatizācijas procesa ieņēmumi sasnieguši 1,73 miljardus latu, tai skaitā naudā iekasēti 300,83 miljoni latu, bet dzēsti sertifikāti 1,43 miljardu latu apmērā. PA valsts īpašuma privatizācijas fondā un valsts budžetā ir ieskaitījusi 199,57 miljonus latu, pašvaldību īpašuma privatizācijas fondos - 27,35 miljonus latu.

PA ir pabeigusi 1019 valsts īpašuma objektu privatizāciju un 243 uzņēmumu valsts kapitāla daļu privatizāciju. Minētajos objektos kopumā veiktas investīcijas 205,73 miljonu latu apmērā, un tajos ir nodarbināti 56 825 strādājošie.

Dažādu maksātnespējīgo un likvidējamo uzņēmumu darbiniekiem PA izmaksājusi vairāk nekā 11 miljonu latu atlīdzību. To saņēmuši aptuveni 20 000 cilvēki.

PA darbības desmit gados ir notikušas 2 394 valdes sēdes, kurās pieņemti 25 415 lēmumi. PA saņēmusi 88 749 dokumentus, bet nosūtījusi - 128 518 dokumentus.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!