Foto: LETA
Privatizācijas aģentūrai (PA), kuras sabiedrība SIA "FeLM" ir atbildīga par AS "KVV Liepājas metalurgs" restrukturizāciju, nav informācijas par Ukrainas kompānijas "KVV Group" līdzīpašnieka Jevgēņija Kazmina iesaisti kriminālās darbībās, apstiprināja PA pārstāvis Guntis Kārkliņš.

Viņš uzsvēra, ka PA rīcībā nav oficiālas informācijas par Ukrainas drošības institūciju iespējami veiktajām darbībām.

"PA regulāri tiekas ar "KVV Liepājas metalurga" pārstāvjiem, lai risinātu ar uzņēmuma turpmāko darbību saistītus jautājumus. Attiecībā uz medijos izskanējušo informāciju PA lūgs uzņēmuma pārstāvjus informēt, vai ir parādījušies kādi būtiski šķēršļi saistībā ar uzņēmuma turpmāko darbību," teica PA pārstāvis.

Kārkliņš piebilda, ka PA turpina darbu pie informatīvā ziņojuma izstrādes par "KVV Liepājas metalurgs" restrukturizāciju, kas tuvākajā laikā tiks skatīts valdībā, un šai ziņojumā ir iestrādāti vairāki situācijas risinājuma scenāriji, lai aizsargātu valsts intereses.

Jau ziņots, ka Ukrainas kompānija "KVV Group" kategoriski noliedz ne tikai tās līdzīpašnieka Kazmina iesaistīšanos separātisma finansēšanā Ukrainā, bet arī jebkādu citu saistību ar kriminālām darbībām kā Ukrainā, tā arī nelikumīgi okupētajās teritorijās, informēja "KVV Group".

"Latvijas medijos izplatītā informācija pamatojas uz kāda šaubīga sabiedriskā darbinieka blogu "Facebook" un nevar tikt uzskatīta par informāciju no oficiāliem avotiem," norāda "KVV Group".

Šāda veida informācijas izplatīšanu "KVV Group" vērtē kā negodprātīgas konkurences izpausmi un triecienu tās īpašnieka Kazmina biznesa reputācijai. Tādējādi "KVV Group" patur sev tiesības vērsties tiesā jautājumā par Kazmina goda, cieņas un biznesa reputācijas aizskaršanu gadījumā, ja kompromitējošā informācija tiks izplatīta tālāk.

"KVV Group" vēlas akcentēt, ka tās īpašnieks Kazmins ir "likumpaklausīgs Ukrainas pilsonis un godprātīgs investors Latvijas ekonomikā, kurš nav iesaistīts nekādās pretlikumīgās darbībās".

Par Kazmina arestēšanu vēstīja Ukrainas tīmekļa medijs "PolitNavigator", atsaucoties uz "Pilsoniskā korpusa "Azov" vadītāja Romāna Zvariča dzīvesbiedri Svitlanu Zvariču.

Jau ziņots, ka 2014.gada vasaras beigās sarunas par maksātnespējīgā metalurģijas uzņēmuma AS "Liepājas metalurgs" pārdošanu sākās ar diviem pretendentiem - Luksemburgā reģistrēto uzņēmumu "United Group" un Ukrainas uzņēmumu "KVV Group". Tiesības slēgt darījumu par maksātnespējīgā "Liepājas metalurga" pamatražotnes iegādi ieguva Ukrainas uzņēmums "KVV Group".

2014. gada 10. septembrī toreizējā Ministru prezidente Laimdota Straujuma (V) LNT paziņoja, ka Latvijas valdība ir informēta, ka AS "Liepājas metalurgs" (LM) pircējs, Ukrainas uzņēmums "KVV Group" bijis saistīts ar bijušā Ukrainas prezidenta Viktora Janukoviča režīmu, tās īpašnieks bijis Janukoviča vadītās Ukrainas Reģionu partijas biedrs, taču neesot bijis saistīts ar Janukoviča režīma naudu. Premjerministre toreiz uzsvēra, ka valdība no drošības iestādēm nav saņēmusi tādu informāciju, kas liegtu uzņēmumam darboties Latvijas teritorijā.

Pirms tam Drošības policija (DP) apliecināja vien to, ka, pamatojoties uz Finanšu ministrijas iesniegumu, DP izvērtējusi pieprasīto informāciju par potenciālajiem LM investoriem un ministrijai sniegusi atbildi. Ņemot vērā, ka šim dokumentam piešķirts statuss "dienesta vajadzībām", DP plašākus komentārus nesniedza.

Pagājušā gada augustā vairāki bijušie un vēl strādājošie "KVV Liepājas metalurga" darbinieki atklātā vēstulē valsts augstākajām amatpersonām pauda viedokli, ka investora izvēle rūpnīcai bijusi "fatāla kļūda". Vēstulē investoram tika veltīta plaša kritika, tāpat tika kritizēts Latvijas drošības iestāžu un valdības darbs pretendentu izvēlē.

Jau vēstīts, ka šā gada martā Ukrainas investori "KVV Group" ir pieņēmuši lēmumu par "KVV Liepājas metalurga" rūpnīcas konservāciju. Šādu lēmumu "KVV Group" vadība pieņēmusi, ņemot vērā to, ka saglabājas ilgtermiņa negatīvie faktori, kas rada šķēršļus uzņēmuma darbībai – pasaules metalurģijas tirgu pārņēmusī krīze, parādsaistības nodrošinātajiem kreditoriem un valsts neieinteresētība sniegt atbalstu nozarei".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!