Foto: PantherMedia/Scanpix

Patērētāju tiesību aizsardzības centrs (PTAC) ir veicis uzraudzības projektu uztura bagātinātāju reklamēšanas un pārdošanas jomā, kura dēļ uzsāktas 123 administratīvās lietas, no kurām 115 gadījumos komersanti ir labprātīgi novērsuši konstatētos pārkāpumus, informēja PTAC.

PTAC atgādināja, ka nereti reklāmas materiālos parādās maldinoši un patiesībai neatbilstoši apgalvojumi par produkta pārsteidzošo un neticamo iedarbību, - uztura bagātinātājiem piedēvē ārstnieciskas īpašības, tiem piedēvē ātru novājēšanu un citus pārsteidzošus rezultātus. Tā kā patērētāji bieži izvēlas šos produktus iegadāties redzēto reklāmu iespaidā, PTAC laika posmā no 2013.gada 2.janvāra līdz 2016.gada 31.decembrim īstenoja uzraudzības projektu "Komercprakse, piedāvājot uztura bagātinātājus". Projekta ietvaros tika uzsāktas 123 administratīvās lietas no kurām 115 gadījumos komersanti ir veikuši labprātīgas darbības un novērsuši konstatētos pārkāpumus. Savukārt astoņos gadījumos ir pieņemts lēmums administratīvā pārkāpuma lietā.

PTAC uzraudzības projektā secināja, ka galvenokārt pārkāpumi ir saistīti ar patērētājiem sniegto informāciju par uztura bagātinātāju raksturojumu un to īpašībām. Piemēram, reklāmās noklusē vai nesniedz skaidru informāciju par to, ka piedāvātais produkts ir uztura bagātinātājs. Tāpat bīstamību rada arī produkti, kas patērētājiem tiek reklamēti kā uztura bagātinātāji, bet nav iekļauti Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) uztura bagātinātāju reģistrā, neradot pārliecību par šo produktu patieso izcelsmi, kvalitāti, lietošanas drošumu un iedarbību.

Galvenie projekta gaitā konstatētie pārkāpumi ir ārstnieciski īpašību piedēvēšana uztura bagātinātājiem, kā arī neapstiprinātu veselīguma norāžu vai apstiprinātu veselīguma norāžu interpretēšana, paplašinot to saturu. Tāpat nereti piedāvāti PVD uztura bagātinātāju reģistrā nereģistrēti uztura bagātinātāji, kā arī reklāmās nav sniegta norāde, ka piedāvātais produkts ir uztura bagātinātājs vai nav ietverts brīdinājums "Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu?". Reklāmās arī mēdz trūkt brīdinājuma "Uztura bagātinātājs neaizstāj pilnvērtīgu un sabalansētu uzturu?". Projekta rezultātā galvenokārt ir panākta konstatēto pārkāpumu novēršana, un situācija šajā sfērā ir uzlabojusies.

Tā kā uztura bagātinātāju lietošana nereti tiek uzsākta tieši reklāmu iespaidā, un projekta gaitā tika atklāti būtiski pārkāpumi uztura bagātinātāju reklamēšanas un pārdošanas jomas īstenotājā komercpraksē, PTAC ir izstrādājis vadlīnijas godīgas komercprakses īstenošanai, piedāvājot uztura bagātinātājus. Vadlīnijas izstrādātas ar mērķi sniegt padomus uzņēmējiem godīgas komercprakses īstenošanai, un, lai palīdzētu izprast galvenās normatīvo aktu prasības, kuras ievērojot komersanti savā praksē nepieļautu negodīgas darbības vai bezdarbību pret patērētājiem, tostarp sniedzot atbilstošu informāciju par uztura bagātinātājiem.

Vadlīnijās PTAC aicina komersantus rūpīgi izvērtēt komercpraksē izmantotās informācijas, apgalvojumu un veselīguma norāžu atbilstību un patiesumu, kā arī rēķināties, ka nepieciešamības gadījumā būs jāspēj pierādīt izmantotās informācijas patiesums. Sniegtajai informācijai par konkrēto produktu ir jābūt pasniegtai vidusmēra patērētājam pieejamā, saprotamā, nepārprotamā un viegli uztveramā veidā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!