Foto: morgueFile
Līdz šā gada 30. jūnijam ir jāsagatavo Publisko iepirkumu likuma grozījumi, lai ieviestu depozītu sistēmu iepirkumu pārsūdzības sistēmas pilnveidošanai, otrdien, 15. aprīlī vienojās valdība.

Pie secinājuma, ka Latvijā nepieciešams pārņemt citu ES dalībvalstu praksi un ieviest depozītu sistēmu, kas paredz, ka iesniedzot sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā, tās iesniedzējam jāmaksā depozīts, nonākusi darba grupa, kas savulaik tika izveidota pēc toreizējā premjerministra Valda Dombrovska (V) rīkojuma.

Darba grupas priekšlikums paredz, ka iesniedzot sūdzības par iepirkumiem, kas pārsniedz ES direktīvā norādīto slieksni būvdarbiem, tas ir, kuru paredzamā līgumcena pārsniedz 5 miljonus eiro, sūdzības iesniedzējam būtu jāmaksā depozīts 0,05% apmērā no līgumcenas. Maksimālo depozīta summu ierosināts noteikt 7000 eiro apmērā.

Depozītu sistēmu plānots ieviest ar mērķi izskaust ļaunprātīgas sūdzības, kuru iesniedzēji vēlas "iegriezt" saviem konkurentiem, kas uzvarējuši publiskajos iepirkumos. Tiem sūdzībniekiem, kuru iesniegtās pretenzijas attiecībā uz iepirkumiem tiktu atzītas par pamatotām vai daļēji pamatotām, depozīts tiktu atmaksāts. 

Apkopojot informāciju par sūdzību iesniegšanas tendencēm, secināts, ka tikai aptuveni puse no sūdzībām ir pamatotas. Piemēram, 2012. gadā pamatotas bijušas 298 no 596 kopumā saņemtajām sūdzībām, bet 2013. gadā - 242 no kopumā saņemtajām 567 sūdzībām. 

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!