Foto: AFP/Scanpix
Pārtikas un veterinārais dienests (PVD) pieļauj, ka pārbaudēs tuvākajā laikā atklāsies vēl citi gadījumi, kad ražotāji krāpušies ar zirga gaļas izmantošanu izstrādājumu receptūrā, uzdodot to par liellopu gaļu. Vienlaikus iespēju robežās tiks pārbaudīta arī importētā liellopu gaļas produkcija, atzina PVD pārstāve Ilze Meistere.

"Pateicoties PVD kompleksajām pārbaudēm kautuvēs, kuru laikā tika pārbaudīta Latvijā nokauto zirga gaļas izsekojamība, atklājām, ka arī Latvijā ir negodprātīgi ražotāji. Visticamāk, turpinot pārbaudes, šādi atklājumi būs vēl. Pārtikas ražotājiem ir jāapzinās, ka ikviens, kurš būs krāpies, agri vai vēlu tiks atmaskots, un, ja to neizdarīsim mēs, tad mums palīdzēs kolēģi citās valstīs. Līdzīgi kā tas nupat notika Vācijā ar "Kuršu zemes" gaļas konserviem," sacīja Meistere.

Jautāta, vai PVD neplāno veikalos pastiprināti pārbaudīt arī ievesto produkciju, akcentu liekot uz produkta sastāva pārbaudēm, viņa atbildēja apstiprinoši.

"PVD jau ir sācis liellopu gaļu saturošu pārtikas produktu paraugu ņemšanu tirdzniecības vietās, lai noteiktu, vai produkta ražošanā ir izmantota arī zirga gaļa. Pārbaudīsim iespējami vairāk produkcijas, un Lietuvas vai kādas citas valsts ražojumi nebūs izņēmums. Tomēr nav runa par starpvalstu konkurenci - kura valsts citas valsts ražojumos kaut ko vairāk atklās, bet gan par patērētāju maldināšanu. Tādēļ katrai dalībvalstij ir jāpārbauda gan savi ražotāji, gan tirgū pieejamie citu valstu ražojumi, tādējādi dodot savu artavu Eiropas Savienībā notiekošajās kompleksajās pārbaudēs," norādīja PVD pārstāve.

Tāpat viņa atgādināja, ka pārtikas produktu sastāva atbilstība marķējumam tiek kontrolēta ražošanas posmā, proti, PVD, dodoties pārbaudēs uz pārtikas ražošanas uzņēmumiem, pārbauda, vai saražotā produkcija atbilst paša ražotāja deklarētajam.

"Tajā skaitā pārbaudām, vai viss atbilst receptēm, jo tikai pats ražotājs, un neviens cits, ir atbildīgs par pārtikas produkta kvalitāti un drošumu. Turklāt ne tikai kontrolējošās institūcijas, bet galvenokārt - patērētāju priekšā, jo riskē ar savu reputāciju," norādīja Meistere.

Saskaņā ar spēkā esošo likumdošanu importa pārtikas produkcijas robežkontrole uz ES dalībvalstu robežas netiek veikta, tiek kontrolētas trešo valstu kravas. Pārtikas produkcijas sastāvu kontrolē attiecīgās ES valsts uzraudzības dienests, kurš pārbauda, vai ražotājs produktu ražo atbilstoši receptūrai un paša definētajiem kritērijiem. Savukārt PVD savas kapacitātes dēļ nespēj ikdienā veikt visu tirdzniecībā nonākošo produktu testus, lai noskaidrotu, vai produktā ir precīzi tas, kas rakstīts marķējumā, līdz ar to uzņēmumiem ir jāuzņemas atbildība par savu darbību, norāda PVD.

Piektdien Lietuvas Valsts pārtikas un veterinārijas dienests aizliedzis valstī tirgot Latvijā ražotos "Kuršu zemes" gaļas konservus, kuru sastāvā atklāta zirga gaļa.

Tikmēr PVD veic pārbaudi "Kuršu zemē", lai noskaidrotu, kur iegūta konservos izmantotā zirga gaļa un kādēļ šī informācija nav norādīta produktu marķējumā. Tiek pārbaudīti arī citi šī uzņēmuma ražotie produkti, kas satur liellopu gaļu. PVD uzdevis uzņēmumam konkrēto produkta partiju atsaukt no tirdzniecības un pārmarķēt.

Kā jau vēstīts, šonedēļ vairākās Latvijas kautuvēs un vienā gaļas pārstrādes uzņēmumā - SIA "Forevers" - ir konstatētas aizdomīgas darbības ar zirga gaļu. Lopu kautuvei Ērgļu novadā "Aibi" tiks piemērots sods par pārtikas izsekojamības nenodrošināšanu 500 latu apmērā saistībā ar to, ka kautuve uzņēmumam "Forevers" piegādāto zirga gaļu uzdevusi par liellopu gaļu.

Pārkāpumus PVD ir konstatējis arī trīs citās kautuvēs - SIA "Viļumene", ZS "Kalnpierbes" un SIA "Musino" -, kurās nav nodrošināta zirga gaļas izsekojamība.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!