Foto: F64

Veiktās izmaiņas Baltijas valstu kopuzņēmuma "RB Rail" padomē neatbilst OECD labas pārvaldības standartiem, jo Latvijas valsts kā uzņēmuma īpašniece nav definējusi un publiskojusi konkrētas prasības padomes locekļu kandidātu pieredzei un kompetencēm, portālam "Delfi" norādīja Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūta (BKPI) pārstāvis Andris Grafs.

Izmaiņas, kā stāsta BKPI pārstāvis, padomes sastāvā veiktas necaurskatāmā veidā, kā rezultātā no valdībām un dzelzceļa uzņēmumiem neatkarīgais padomes loceklis aizstāts ar Latvijas Dzelzceļa darbinieci.

"Fakts, ka īsu brīdi pēc Latvijas uzņemšanas OECD tiek turpināta daudz kritizētā prakse amatpersonu iecelšanā, ir negatīvs signāls gan starptautiskajiem investoriem, gan partneriem," piebilst Grafs.

"Jāuzsver, ka "RB Rail" padome atbild par starptautisku piecu miljardu vērta projekta uzraudzību. Tāpēc Baltijas valstu valdībām un "RB Rail" akcionāriem padomes sastāvā jāiesaista neatkarīgus padomes locekļus ar ievērojamu starptautisku pieredzi privātajā sektorā un liela mēroga projektu īstenošanā. Tas veicinātu veiksmīgu padomes darbu, kā arī projekta īstenošanu atbilstoši budžetam un paredzētajā termiņā."

"Par starptautiskai praksei neatbilstošu pārvaldību liecina arī atsevišķu ministriju nepamatotā iejaukšanās valstij piederošo uzņēmumu operatīvo lēmumu pieņemšanā. Joprojām ministrijām ir tieša ietekme uz šo uzņēmumu iepirkumiem virs 142 tūkstošiem eiro. Šajā kontekstā jāpiemin arī tas, ka šogad KMPG veica padziļinātu izpēti par aviokompāniju "airBaltic", iesakot samazināt uzraudzības institūciju iesaistes līmeni operatīvo lēmumu pieņemšanā. Kā piemēru jāmin arī Satiksmes ministrijas prasība tās paspārnē esošo kapitālsabiedrību padomēm saņemt ministrijas piekrišanu uzņēmuma valdes atsaukšanai un ievēlēšanai, kas ir tieša iejaukšanās padomes darbā un neatbilst OECD standartiem," uzsver Grafs.

"Šāda prakse pastiprina arī bažas par politisku ietekmi uzņēmumu valdes locekļu atlases procesā," rezumē BKPI pārstāvis.

Baltijas Korporatīvās pārvaldības institūts ir bezpeļņas organizācija, kas aktualizē korporatīvās pārvaldības jautājumus Baltijas valstīs. Institūts izglīto un sertificē profesionālus valdes locekļus Baltijas valstīs un piedāvā vadlīnijas korporatīvās pārvaldības jomā publiskiem, privātiem un valsts uzņēmumiem.

Ziņots, ka ātrgaitas dzelzceļa līnijas projekta "Rail Baltica" īstenotāja AS "RB Rail" padomē iecelta VAS "Latvijas Dzelzceļš" Juridiskā departamenta direktores vietniece administratīvajos jautājumos Vineta Rudzīte un "Rail Baltica statyba" valdes loceklis Daniels Dolgihs, informēja "RB Rail" pārstāvji.

Piektdien "RB Rail" akcionāri - "Rail Baltic Estonia", "Eiropas Dzelzceļa līnijas" un "Rail Baltica statyba" - ir apstieprinājuši jauno "RB Rail" padomi.

Tajā darbu turpinās "Rail Baltic Estonia" padomes loceklis Anti Mopels, "Rail Baltic Estonia" izpilddirektors Indreks Oravs, "Latvijas Dzelzceļa" valdes priekšsēdētājs Edvīns Bērziņš un "Rail Baltica statyba" direktors Daiņus Budris.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!