Foto: LETA

Ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs aicina nepārspīlēt iespējamās Eiropas Savienības (ES) ekonomiskās sankcijas pret Baltkrieviju, norādot, ka ES neplāno ieviest visaptverošu ekonomisko embargo.

Rinkēvičs piektdien žurnālistiem norādīja, ka pēc publikācijām medijos par iespējamām sankcijām varētu domāt, ka "tūliņ iestāsies pasaules gals".

Latvija turpinās strādāt ar ES partneriem, lai ES atbilde būtu proporcionāla un maksimāli maz skartu ekonomiskās attiecības, lai ES sankcijas būtu skaidri orientētas uz konkrētiem gadījumiem un konkrētiem cilvēkiem, klāstīja ministrs.

"Šeit, lūdzu, nepārpratīsim, neviens nerunā par visaptverošu ekonomisko embargo. Tas, ko es lasu, ir aiz nevēlēšanās iedziļināties vai neizpratnes pilna runāšana. Runa nav par to, ka Eiropas Savienība gatavojas noteikt visaptverošas ekonomiskās sankcijas. Tās būs ļoti skaidri mērķētas," uzsvēra Rinkēvičs.

Latvija uzskata, ka sankcijām ir jābūt ar skaidriem kritērijiem un tās nedrīkst skart Baltkrievijas iedzīvotāju dzīves līmeni un dalībvalstu ekonomiku. "Ar šo pozīciju mēs arī turpinām sarunas ar Eiropas Savienību," teica ministrs.

Vienlaikus viņš pauda cerību, ka Baltkrievijā tomēr sapratīs, ka ir vispārzināmas eiropeiskas vērības, kas ir jāievēro.

Ministrs arī pavēstīja, ka Latvijas vēstnieks Minskā Mihails Popkovs Rīgā atgriežas piektdien un pēc brīvdienām plānots sākt konsultācijas.

Jau ziņots, ka ES atsaukusi uz konsultācijām savus vēstniekus Baltkrievijā. Šāds lēmums pieņemts, reaģējot uz Baltkrievijas lēmumu atsaukt uz konsultācijām pārstāvi ES un vēstnieku Polijā un prasību ES un Polijas vēstniekiem no Minskas atgriezties savās galvaspilsētās, kuru Baltkrievija pieņēma, reaģējot uz ES sankciju pastiprināšanu pret Minsku.

Latvijas Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andris Teikmanis šonedēļ paziņoja, ka ekonomisko sankciju noteikšana pret Baltkrieviju ir ļoti reāla un Latvijas uzņēmējiem to vajadzētu ņemt vērā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!