Foto: LETA

Šobrīd tehniskā līmenī virzība uz Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD) ir ļoti laba, uzskata ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (V).

Pēc tikšanās ar Valsts prezidentu Raimondu Vējoni ministrs norādīja, ka Latvijas pievienošanās organizācijai bija viens no apspriestajiem tematiem abu amatpersonu sarunas laikā. Viņš arī atgādināja, ka viens no sarežģītajiem jautājumiem bija valsts kapitālsabiedrību likums, kura īstenošanu vēros organizācija. "No nākamā gada sākuma padomju locekļus vajag izraudzīties atbilstoši noteiktiem kritērijiem. Ja mēs to spēsim izdarīt, mums ir pietiekami labas izredzes, lai noslēgtos tehniskais sarunu process, un tad atliktu pieņemt politisku lēmumu par mūsu pilntiesīgu dalību organizācijā," sacīja ministrs.

Vienlaikus Rinkēvičs norādīja, ka Latvijai un OECD vēl priekšā ir vairāki darāmi darbi. "Nākamā ministru konference ir nākamā gada vēlā pavasarī, līdz tam ir, ko darīt," viņš sacīja, piebilstot, ka Latvijai nav nevienas aizķeršanās nevienā no identificētajām jomām, par kuru nāktos satraukties. Viņš gan atgādināja, ka uzņemšana OECD ir pēc vienprātības principa, šī iemesla dēļ politiski vēl nāksies strādāt ar OECD valstīm.

Tiekoties ar Vējoni, ārlietu ministrs klāstījis, ka pievienošanās 34 attīstītāko valstu klubam varētu notikt līdz nākamā gada maijam, informēja Valsts prezidenta kancelejas Preses dienestā.

Valsts prezidents ar ārlietu ministru pārrunāja arī tuvākajā laikā gaidāmās un iespējamās ārvalstu vīzītes, kā arī vēstniecību tīkla attīstības plānus - uzsverot nepieciešamību veicināt ārējos ekonomiskos sakarus un uzturēt labas attiecības ar Austrumu partnerības un Centrālāzijas valstīm. Valsts prezidents arī atgādināja par iespēju pieskaņot vizīti Apvienotajos Arābu Emirātos notiekošajai nozīmīgajai starptautiskajai pārtikas izstādei, kurā plaši pārstāvēti būs arī Latvijas uzņēmēji.

Ārlietu ministrs informēja Valsts prezidentu par to, kā Saeimā virzās likumprojekts par piecu nekustamo īpašumu restitūciju Latvijas Ebreju kopienai, ministram izsakot cerību, ka parlamentā gaidāmajā sesijā tiks atrasts pragmatisks risinājums.

Jau vēstīts, ka jūlija sākumā Japānas Ārlietu ministrijas parlamentārais viceministrs Kentaro Sonoura tikšanās laikā ar ārlietu ministru Rinkēviču apliecinājis Japānas atbalstu Latvijas uzņemšanai OECD pēc iestāšanās procedūru pabeigšanas gada beigās.

Latvijas iestāšanās OECD jau ilgu laiku bijusi viena no Latvijas nozīmīgākajām ekonomiskajām un ārpolitikas prioritātēm.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!