Foto: LETA

Valsts ieņēmumu dienests (VID) pēdējā laikā ir paveicis nozīmīgu darbu nodokļu administrēšanas uzlabošanā un krāpniecības apkarošanā, tomēr valsts politikas veidošanas līmenī jāmeklē vēl citi būtiski pasākumi ēnu ekonomikas izskaušanā, norādījis finanšu ministrs Jānis Reirs (V).

"Latvija nevar atļauties uzturēt ēnu ekonomiku. Tā valstij izmaksā pārāk dārgi un tiešā veidā samazina tās iespēju piešķirt papildu līdzekļus veselības aprūpei, izglītībai, sociālajai un nacionālajai drošībai. Lai arī VID sekmīgi darbojas ēnu ekonomikas samazināšanas jomā un ir jūtami uzlabojumi, tomēr ir jādomā vēl par citiem efektīviem pasākumiem politiskajā un izpildes līmenī, kas turpinātu straujāk samazināt ēnu ekonomikas īpatsvaru," paziņojumā medijiem raksta finanšu ministrs.

Ēnu ekonomikas mazināšana valstī ir viena no Reira darbības prioritātēm. Viņa ieskatā, būtiski ir mazināt "aplokšņu algas", apkarot nodokļu izkrāpšanas shēmas un citus negodprātīgas uzņēmējdarbības principus. Ēnu ekonomika atstāj negatīvu ietekmi uz kopējo valsts ekonomikas izaugsmi, kā arī apdraud valsts tiesiskumu un godīgu konkurenci uzņēmējdarbībā, teikts Finanšu ministrijas paziņojumā.

Ir izveidota Ēnu ekonomikas ierobežošanas konsultatīvā padome. Pirmajā posmā kopā ar ekspertiem plānots izstrādāt kvalitatīvus un visaptverošus priekšlikumus ēnu ekonomikas ierobežošanai, otrajā posmā notiks to izvērtēšana un darba plāna izstrāde, bet trešajā - īstenošana.

Finanšu ministrs šodien kopā ar Ministru prezidenti Laimdotu Straujumu (V) apmeklēja VID, lai piedalītos ikgadējā sanāksmē un pārrunātu gan paveikto iepriekšējā gadā, gan mērķus 2015.gadā.

VID administrēto budžeta ieņēmumu plāns 2014.gadā ir izpildīts par 99,8%. Salīdzinot ar 2013.gadu, VID administrētie kopbudžeta ieņēmumi pērn palielinājušies par 3,7%. 2013.gadā VID administrētie budžeta ieņēmumi bija 7,084 miljardi eiro, bet 2014.gada ieņēmumu plāns paredzēja 7,096 miljardu eiro ieņēmumus. 2014.gadā budžeta ieņēmumi auguši par 253,96 miljoniem eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!