Foto: PantherMedia/Scanpix
Riska kapitāla fonds "Expansion Capital" astoņu mēnešu laikā, kopš tā dibināšanas, ir noslēdzis un plāno parakstīt investīciju līgumus vairāku Latvijas uzņēmu attīstībai, par kopējo summu 600 000 eiro.

Šobrīd investīciju līgums noslēgts ar koka karkasa paneļu māju ražošanas uzņēmumu SIA "ScanHouse", kā arī tuvākajā laikā plānots apstiprināt darījumu ar "RCG Lighthouse" un "Angel Glass Design". Tomēr, kā norāda "Expansion Capital" valdes priekšsēdētājs Ēriks Fricsons, šobrīd paralēli tiek attīstīti vairāki nozīmīgi projekti, tai skaitā mašīnbūves un metālapstrādes jomā, kur ieguldīto investīciju apjoms paredzēts 1,25 miljonu eiro apmērā.

"Latvijas ekonomika ir cieši saistīta ar preču un pakalpojumu eksporta iespējām. Tomēr diemžēl, daudziem no Latvijas mazajiem un vidējiem uzņēmumiem pietrūkst līdzekļi šo eksporta tirgu apzināšanai un savu pozīciju nostiprināšanai tajos. Mūsu mērķis ir palīdzēt attīstīt labas, inovatīvas idejas, sniedzot izaugsmes iespējas uzņēmumiem, kuri jau pabeiguši produktu izstrādes posmu un kuriem nepieciešams finansējums, lai sāktu komerciālu ražošanu, agresīvāku mārketingu un produkta realizāciju", skaidro Fricsons.

Šobrīd uz ieguldījumu no 100 000 līdz 1,5 miljonam eiro vienam uzņēmumam var pieteikties uzņēmumi, kuriem nepieciešams finansējums uzņēmuma produkta vai biznesa idejas sākotnējās koncepcijas izpētei, novērtēšanai un attīstīšanai, produktu izstrādei un sākotnējam mārketingam, kā arī uzņēmuma izaugsmei un darbības paplašināšanai, un, kuru mērķis ir palielināt ražošanas jaudas, attīstīt noieta tirgu un produktus.

Prioritāro nozaru vidū ierindojas kokapstrāde, metālapstrāde, ķīmijas industrija, transports, pārtika, IT pakalpojumi, kā arī iekārtu un aprīkojuma ražošanas industrijas.

2013.gada augustā SIA "Latvijas Garantiju aģentūra" noslēdza līgumu par trīs jaunu riska kapitāla fondu izveidi. "Expansion Capital" riska kapitāla fonda apjoms mērāms 10,5 miljonu eiro apjomā. Ieguldījumi notiek Latvijas mazos un vidējos uzņēmumos ar fonda minimālo līdzdalību no 20%. Priekšroka tiek dota projektiem un uzņēmumiem, kas orientēti uz eksportu, nav atkarīgi no iekšzemes patēriņa, un kuros saskatāms augsts izaugsmes potenciāls.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!