Foto: Mango

Lai mazinātu ēnu ekonomiku un ierobežotu aplokšņu algas, Valsts ieņēmumu dienests (VID) rosina noteikt bankām par pienākumu ziņot par privātpersonām, kas regulāri veic lielas skaidras naudas iemaksas savos kontos.

VID sagatavojis grozījumus Kredītiestāžu likumā, kas paredz bankām sniegt informāciju par fiziskās personas skaidras naudas iemaksām savā kontā, arī bankomātā, ja gada laikā iemaksas veiktas ne mazāk kā astoņas reizes un kopsummā pārsniedz 6000 eiro.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone gan paskaidroja, ka šie ir priekšlikumi grozījumiem un varētu vēl noritēt diskusija par summām.

VID sagatavotie grozījumi Kredītiestāžu likumā, kas aprīļa beigās iesniegti Finanšu ministrijā, paredz sniegt VID informāciju par fiziskas personas darījumu, ja tas veikts skaidrā naudā, pārsniedzot 3000 eiro, vai gada laikā pārsniedz 36 000 eiro.

Informācija VID būtu arī jāsniedz par fiziskās personas darījumu par 20 000 eiro un vairāk vai gadījumā, ja gada laikā darījumi pārsniedz 36 000 eiro, ja tie veikti, izmantojot zemo nodokļu vai beznodokļu valstīs reģistrētas kredītiestādes kontus.

Priekšlikums paredz, ka šāda informācija VID būs jāsniedz reizi gadā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!