Foto: AFI

Krievijas federālā veterinārā un fitosanitārā uzraudzības dienesta "Rosseļhoznadzor" eksperti 18.maijā sāks zivju pārstrādes uzņēmumu Latvijā un Igaunijā pārbaudes, paziņoja departaments.

Igaunijas Veterinārā un pārtikas departamenta ģenerāldirektors Ago Petels paskaidroja, ka nekādas papildu informācijas par to, kā tiks veiktas pārbaudes, pašlaik nav.

Zivju pārstrādes uzņēmumu pārbaude ir saprotama, jo cita veida zivju produkcijas eksports no Eiropas Savienības (ES) uz Krieviju ir ierobežots saistībā ar embargo un ir pieļaujama vien noteiktu produkcijas veidu - konservu - eksports, klāstīja Petels.

"Rosseļhoznadzor" informēja, ka pārbaudes ir nepieciešamas saistībā ar to, ka pēdējā laikā tiek atklāts arvien vairāk cilvēka dzīvībai un veselībai bīstamas produkcijas, kas ražota Latvijas un Igaunijas zivju pārstrādes uzņēmumos.

Turklāt tādus faktus atklāj ne tikai Krievijas dienests, bet arī atbildīgie dienesti citās valstīs, tostarp ASV un ES.

Pārbaužu laikā tiks inspicēta Latvijas un Igaunijas uzņēmumu, kas eksportē savu produkciju uz Eiropas Ekonomisko zonu, ražošanas un produkcijas atbilstība Eirāzijas kopienas veterināri sanitārajām prasībām un normām.

"Rosseļhoznadzor" norādīja, ka runa ir par zivju konservus ražojošiem uzņēmumiem.

Vairākkārt ir saņemta informācija, ka Krievija uz robežas veic pārbaudes produkcijai no ES valstīm un, atrodot neatbistības, kravu nosūta atpakaļ.

Krievijas dienesta mājaslapā pieejamā informācija liecina, ka, piemēram, svētdien robežšķērsošanas punktā "Šumilkino" apturēta kravas automašīna ar 15,4 tonnām zivju konservu, kurus ražojis uzņēmums "Ventspils ZKK". Pārbaudes laikā atklāta produkcijas ražošanas datuma dokumentos un uz marķējuma neatbilstība, tādēļ pieņemts lēmums kravu neielaist Krievijā un nosūtīt atpakaļ uz Latviju.

Krievija pērn augustā uz gadu noteica lauksaimniecības un pārtikas produkcijas importa aizliegumu no ES un citām valstīm, kas pret Krieviju ir vērsušas sankcijas saistībā ar krīzi Ukrainā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!