Foto: LETA

Jūrmalas pilsētas tiesa 15.martā apturēja tiesvedību Īrijas zemo cenu lidsabiedrības "Ryanair" pieteikumā par ārvalsts šķīrējtiesas nolēmuma izpildi un atzīšanu pret lidostu "Rīga". Londonas šķīrējtiesa 2014.gadā nolēma par labu "Ryanair" piedzīt 802 000 eiro kompensāciju no lidostas.

Kā informēja lidostā, tiesa lietas izskatīšanu ir apturējusi līdz brīdim, kad Eiropas Komisija izskatīs lidostas sūdzību, kurā lidosta lūdz Komisiju pārbaudīt, vai aviosabiedrība "Ryanair" saskaņā ar 2004.gada 23.jūlija līgumu nesaņēma nelikumīgu valsts atbalstu.

"Ryanair" lietā bija pieteicis lūgumu par slēgtu tiesas sēdi, ko tiesa vēl atstāja atklātu.

Jau ziņots, Latvijas valsts starptautiskās lidostas "Rīga" personā zaudējusi Londonas šķīrējtiesas prāvā pret Īrijas zemo cenu lidsabiedrību "Ryanair", un, iespējams, tai būs jākompensē 802 000 eiro zaudējumi. Toreiz lidostas pārstāvis zvērināts advokāts Uģis Zeltiņš aģentūrai LETA skaidroja, ka, neskatoties uz to, ka šķīrējtiesnesis ir pieņēmis šādu nolēmumu, pagaidām tas nav pakļauts Latvijas tiesas kontrolei, un, "cik mums zināms, "Ryanair" nav prasījis tā izpildi Latvijas tiesās".

"Pietiek.com" no informētiem avotiem iegūtā informācija par Londonas šķīrējtiesas lēmumu liecina, ka tiesa apmierinājusi faktiski visas "Ryanair" prasības un noraidījusi lidostas "Rīga" pretprasību divu miljonu eiro apmērā par īru lidsabiedrības nenomaksātajiem rēķiniem. Tiesas argumenti balstās satiksmes ministra Aināra Šlesera 2004.gada 23.jūlijā noslēgtajā un 2007.gada 10.decembrī arī Šlesera laikā grozītajā līgumā starp "Ryanair" un lidostu "Rīga".

"Pietiek.com" uzsver, ka Londonas šķīrējtiesas lēmums ne tikai "iecementē" Šlesera laikā noslēgtā neizdevīgā līguma sekas, bet atklāj jautājumu par lidostas drošības nodevas likumību, kas kopš 2012.gada 1.janvāra lidostā "Rīga" iekasēta no "Ryanair" pasažieriem. Londonas šķīrējtiesa savā lēmumā ļāvusi "Ryanair" informēt savus pasažierus, ka uz tiem nav bijusi attiecināma drošības nodeva un viņiem ir tiesības uz naudas atgūšanu.

Lidostas drošības nodevu valdība ieviesa un lidosta "Rīga" sāka iekasēt no 2012.gada 1.janvāra. Pasažieriem, kuri to apmaksā, pērkot biļeti no lidsabiedrības, nodeva ir 6,5 eiro, bet pasažieriem, kuri to apmaksā lidostā, nodeva ir septiņi eiro. Tā kā "Ryanair" pieprasījis kompensāciju par neiegūto peļņu, jo jaunā nodeva sadārdzinājusi pasažieriem ceļošanu, to skaits sarucis un nācies samazināt reisus un atteikties no dažiem galamērķiem, šķīrējtiesa lēmusi, ka lidostai jāmaksā īriem 802 000 eiro liela kompensācija.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!