Foto: DELFI
Saeima ceturtdien galīgajā lasījumā akceptēja līgumu par Latvijas pievienošanos Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācijai (OECD).

Par līguma akceptēšanu nobalsoja 68 deputāti, neviens no klātesošajiem parlamentāriešiem nebalsoja citādi. Vēl 11 dažādu frakciju pārstāvji balsojumā nepiedalījās.

Ārlietu ministrija (ĀM) uzsver, ka pievienošanās OECD Latvijai dos būtiskus ieguvumus, tostarp uzlabos Latvijas starptautisko kredītreitingu, un tas savukārt ietekmē procentu likmi, par kādu valdība un uzņēmumi var piesaistīt finansējumu. Tāpat tas nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā. ĀM arī pauž, ka iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē.

Dalība OECD nozīmē atbilstību noteiktiem augstiem standartiem uzņēmējdarbībā, investīciju vides sakārtošanā un investīciju aizsardzībā, norāda ĀM. Pēc iestāšanās OECD Latvija tiks iekļauta OECD veiktajos tautsaimniecības nozaru politikas pārskatos un pētījumos, statistikas un citās datubāzēs. Šiem pētījumiem ir augsta ārvalstu investoru, starptautisko finanšu institūciju un uzņēmēju uzticība.

Iestāšanās OECD arī veicinās cīņu ar korupciju, pilnveidojot tiesisko ietvaru un ieviešot to praksē. Latvijai arī uzlabosies tiešie ekonomiskie sakari ar OECD dalībvalstīm, kā arī Latvija kļūs ekonomiski atpazīstama valstīs, sadarbībā ar kurām līdz šim ekonomiskajā un tirdzniecības jomā nav pilnībā izmantots viss potenciāls, pauž ĀM.

ĀM sadarbībā ar citām ministrijām līdz šā gada 15.jūlijam būs jāsagatavo un jāiesniedz Ministru kabinetā priekšlikumi par attiecīgo ministriju budžeta izdevumu precizēšanu 2017.gadam un turpmākajiem gadiem, Latvijai kļūstot par OECD dalībvalsti, tostarp par OECD dalībmaksu un izmaksām, kas saistītas ar Latvijas pārstāvniecību organizācijā, līdzšinējiem maksājumiem par Latvijas dalību individuālās OECD komitejās, darba grupās vai programmās, kā arī dalību organizācijas brīvprātīgajās programmās, ņemot vērā, ka, pievienojoties OECD, turpmāk nebūs jāveic maksājumi par dalību attiecīgajās komitejās un darba grupās.

Ministru prezidents Māris Kučinskis (ZZS) un OECD ģenerālsekretārs Anhels Gurija 2.jūnijā Parīzē parakstīja līgumu par Latvijas pievienošanos OECD.

Pēc līguma ratifikācijas Saeimā valsts oficiāli kļūs par 35.organizācijas dalībvalsti.

Jau vēstīts, ka Kučinskis līguma parakstīšanas svinīgajā ceremonijā sacīja, ka ir pateicīgs OECD valstīm par uzaicinājumu pievienoties šai organizācijai. "Tā ir atzinība neatlaidīgajam darbam, ko Latvija ir paveikusi iestāšanās procesa ietvaros," sacīja premjers.

"Tā ir privilēģija - pievienoties šim "labāko prakšu klubam". Tajā pašā laikā apzināmies, ka līdz ar šo privilēģiju uzņemamies pienākumus un atbildību," norādīja valdības vadītājs.

Valdības vadītājs gan uzsvēra, ka šis ir tikai sākums, jo priekšā ir vēl daudz sasniedzamā. Politiķis arī pauda - Latvija ir apņēmusies būt aktīva dalībniece OECD centienos rast atbildes uz mūsdienu globālajiem izaicinājumiem. Latvija ir gatava arī dalīties savā pieredzē un zināšanās, apliecināja Kučinskis.

Gurija apsveica Latviju ar pievienošanos OECD, veltot atzinīgus vārdus Latvijai par paveikto iestāšanās procesa laikā. Viņš arī norādīja uz būtisku progresu saistībā ar OECD pausto rekomendāciju īstenošanā.

Rinkēvičs iepriekš pauda, ka arī pēc pievienošanās OECD Latvijai vēl būs daudz darāmā vairākās jomās, tostarp finanšu sektora uzraudzības pilnveidošanā.

Jau vēstīts, ka OECD Padome maija pirmajā pusē pieņēma lēmumu par Latvijas uzņemšanu organizācijā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!