Valsts ieņēmumu dienests (VID) sadarbībā ar Ceļu satiksmes drošības direkciju un Auto asociāciju ir sagatavojis priekšlikumus grozījumiem lietoto automašīnu tirdzniecības noteikumos, paredzot jaunus ierobežojumus.

VID ģenerāldirektore Ināra Pētersone informēja, ka veikto pārbaužu laikā bieži vien konstatēts, ka lietoto auto tirdzniecības vietās nav norobežota tirdzniecības teritorija, tajās atrodas gan tirdzniecībai pieņemti un reģistrēti auto, gan arī nereģistrēti auto.

Tāpat ir sarežģīti salīdzināt noformētos aktus par pieņemšanu tirdzniecībā ar faktiski teritorijā izvietotajiem transportlīdzekļiem, jo aktos ir norādīta tikai marka, modelis un krāsa.

"Esam konstatējuši, ka šajās tirdzniecības vietās nevar izsekot darījumu norisei, netiek uzrādīti visi darījumi, kases aparātā nav atspoguļota visa darījuma summa, ieņēmumi no auto tirdzniecības tiek uzrādīti salīdzinoši nelieli, līdz ar to arī nodokļu maksājumi budžetā ir nelieli," sacīja Pētersone.

Izstrādātie priekšlikumi paredz, ka tirdzniecības teritorijā drīkstēs atrasties tikai tirdzniecībai paredzēti transportlīdzekļi, bet tirdzniecības teritorijas platība kvadrātmetros būs jādeklarē CSDD, sacīja CSDD vadītājs Andris Lukstiņš.

Tāpat paredzētas izmaiņas akta par pieņemšanu tirdzniecībā noformēšanā, tas ir, būs jānorāda cena, par kādu auto ir pieņemts tirdzniecībā.

Paredzēts, ka tirdzniecībā pieņemtam auto aiz priekšējā stikla būs jānovieto lapa ar informāciju par transportlīdzekli, piemēram, pirmās reģistrācijas gads, nobraukums, pārdošanas cena, informācija par tehnisko stāvokli, akta par pieņemšanu tirdzniecībā numurs.

Papildus aktam auto īpašniekam, nododot savu auto tirdzniecībai, ar auto tirgotāju būs jānoslēdz rakstisks līgums, kurā tiek noteikta auto pārdošanas cena.

Par transportlīdzekļa pārdošanu tā ieguvējam būs jāizsniedz attaisnojuma dokuments vai kases čeks, kurā norādīta auto pārdošanas cena un izsniegtās īpašumtiesību apliecības numurs. Numuru paredzēts norādīt ar mērķi, lai kontrolē varētu izsekot darījumam.

Šie noteikumi ļaus sakārtot lietoto auto tirdzniecības vietas darbību, turpmāk varēs izsekot darījumiem un naudas plūsmai, tiks sekmēta ieņēmumu no tirdzniecības uzrādīšana un nodokļu nomaksas budžetā palielināšanās un tiks samazināta negodīga komercprakse.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!