Foto: F64
"Latvijas miljonāru Top 100" veidotāji "savādo" miljonāru sarakstā ierindojuši Olafu Berķi, Pēteri Šmidri, Juri Savicki, Aleksandru Laventu un citus.

"Baltic Screen" veidotā pētījuma, ko decembra numurā publicēs biznesa žurnāls "Kapitāls", ietvaros izveidots arī saraksts ar 20 "savādajiem" miljonāriem. Saraksta veidotāji atzīst, ka iekļaut minētās personas Latvijas bagātāko cilvēku sarakstā, kur obligāts priekšnoteikums ir publisko reģistru stingri un cieti uzrādītas īpašumtiesības, tā īsti nav iespējams. Taču arī bez viņiem saraksts nebūtu pilnīgs - "jo nevienam nav šaubu, ka šo cilvēku aktīvi, kaut paslēpti nedaudz tālāk no publikas acīm, ir lēšami ne tikai dažos miljonos vien".

"Savādie" miljonāri sarindoti alfabēta secībā. Sarakstā iekļauts Olafs Berķis, kuram, pēc "Baltic Screen" datiem, Latvijā pieder 13 nekustamie īpašumi un kapitāldaļas uzņēmumos "Brīvības gatve", "Babītes 17", "Bulduru 29", "N&J", "Privātfonds", "Kement" un "Ogio", kas kopā "knapi" nodrošina miljonāra statusu. "Taču labi zināms, ka patiesībā Olafam Berķim kopā ar kompanjoniem - ne tikai citiem Lemberga oponentiem, bet, iespējams, arī ar pašu Ventspils mēru - izdevies apspēlēt Šveices advokātu Rūdolfu Meroni un atgūt kontroli pār Ventspils tranzītbiznesa centrālo uzņēmumu "Ventbunkers" un saistītajām kompānijām," norāda "Baltic Screen".

Par "savādu" miljonāru nosaukts arī Guntis Indriksons. Saraksta veidotāji apgalvo, ka uz kādreizējā "Skonto" grupas bosa vārda joprojām reģistrētas pārdesmit kompāniju kapitāldaļas, taču pēdējos gados viņa vārds bijis bieži pieminēts saistībā gan ar īpašumu izsolēm, gan ar dažāda apmēra - pat pazemojoši maza - summu piedziņu. Taču šis tas no kādreizējās godības joprojām ir saglābts - jautājums tikai, tieši cik daudz un kur. Oficiāli līdztekus šīm kapitāldaļām uzņēmējam pieder vēl divi nekustamie īpašumi Jūrmalā un viens Ventspils novadā.

Savukārt, kā norāda "Baltic Screen", bijušajam "Bankas Baltija" saimniekam Aleksandram Laventam Latvijā vēl joprojām oficiāli nepieder ne uzņēmumu kapitāldaļas, ne nekustamie īpašumi, tomēr viņš turpina ar šiku apmeklēt "Jaunā viļņa" pasākumus, un arī citi eksbaņķiera publiski redzamie dzīves fragmenti neliecina par naudas trūkumu. Atšķirībā no sava bijušā kompanjona Tāļa Freimaņa viņš netiesājas ar valsti, lai panāktu kompensācijas piedziņu saistībā ar kriminālprocesu par bankas apzinātu novešanu līdz bankrotam.

Pazīstamajam uzņēmējam un hokeja draugam Jurim Savickim oficiāli pieder 17 uzņēmumu kapitāldaļas, starp kuriem ir arī tādi, kas nodrošina viņam iekļūšanu miljonāru sarakstā, tomēr īstais turīgums, visticamāk, saistīts ar ārzonās paslēpto līdzdalību Krievijas gāzes kompānijas "Itera" Latvijas meitasuzņēmumā Itera Latvija", kuras vadītājs viņš jau ir neskaitāmus gadus. Uzņēmējam pieder arī 32 nekustamie īpašumi Rīgā, Jūrmalā, Ķekavas novadā un Latgales pusē.

"Baltic Screen" arī norāda, ka nav skaidrs, kas no "Baltkom" vadītāja Pētera Šmidres izklaides "impērijiņas" ir pārdots un kas vēl joprojām ir pazīstamā uzņēmēja īpašumā. Oficiāli viņam pieder tikai kapitāldaļas uzņēmumos "Finanšu investīcijas", "Klaviatūra 21", "Muflonu dārzs Auļi", "P.Š. Holdings", "Krastmalas nams", "Ķīšzeme", "Korporatīvā sabiedrība", "PA Projekts" un "Euro Energy & Gas System", kā arī divi nekustamie īpašumi Rīgā, viens Jūrmalā un divi Riebiņu novadā, savukārt "Baltcom TV" viņš oficiāli ir vienīgi padomes priekšsēdētājs.

''Savādo'' miljonāru sarakstā ierindojušies arī bijusī "Jelgavas Cukurfabrikas" padomes priekšsēdētāja Jolanta Aukšmukste ar vīru Uldi Aukšmukstu, bijušais "Ventspils naftas" prezidents Jānis Blaževičs, bijušais "Itera Latvija" padomes priekšsēdētāja vietnieks Ainārs Gulbis, uzņēmējs Arbi Indorbajevs, bijušais "Latvijas Kuģniecības" prezidents Andris Kļaviņš un viņa sieva Mare Kļaviņa, uzņēmēji Valentīns Kokalis, Andrejs Leibovičs, Aleksandrs Livšics, bijušais lielveikala "Sky" īpašnieks Andris Lontons, Rīgas brīvostas stividorkompānijas "Strek" 30% kapitāldaļu turētāja Tatjana Omeļčenko, bijušais "Ventspils naftas" prezidents Igors Skoks, uzņēmēji Genadijs Ševcovs un Mamerts Vaivads.

Jau ziņots, ka jaunā Latvijas 100 bagātāko cilvēku saraksta pirmajās vietās ierindoti AS "ABLV Bank" īpašnieki Oļegs Fiļs un Ernests Bernis, bet trešajā - AS "Liepājas Metalurgs" akcionārs Sergejs Zaharjins, savukārt Latvijas bagātākā ģimene ir Lembergu ģimene - Aivars, Anrijs un Līga Lembergi, kuru īpašumu kopvērtība gada laikā augusi par desmit miljoniem latu, sasniedzot 140 miljonus latu, liecina "Baltic Screen" veidotais pētījums.

Saraksts tapis, balstoties uz "Lursoft" un Valsts vienotās datorizētās zemesgrāmatas datiem un korporatīvo finanšu kompānijas "Laika stars" veikto uzņēmumu vērtējumu.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!