Foto: Shutterstock
Starptautiskajā sieviešu dienā, 8. martā, Ekonomiskās sadarbības un attīstības organizācija (OECD) atgādina, ka organizācijas dalībvalstīs dāmas saņem ievērojami zemākas algas nekā vīrieši.

Vidēji OECD dalībvalstīs darba atalgojuma dzimuma nevienlīdzība mērāma 14,7% apmērā, tas ir par 6,4 procentpunktiem zemāks rādītājs nekā Latvijā, kur sievietes vidēji saņem pat par 21,1% zemāku darba atalgojumu.

Visliktākajā pozīcijā ar 36,7% augstu rādītāju atrodas Dienvidkoreja, otrajā vietā ierindojas Igaunija ar 28,3%, tālāk seko Japāna ar 25,9%, Izraēla ar 21,8%, bet Latvija un Čīle dala saraksta piekto vietu ar 21,1% augstu darba atalgojuma dzimuma nevienlīdzību.

Visniecīgākās sieviešu un vīriešu atalgojuma atšķirības ir Beļģijā un Luksemburgā, kur, kā norāda OECD, šīs rādītājs ir 3,3% un 4,1% apmērā.

Ziņots, ka Latvija ir vienīgā valsts Eiropas Savienībā (ES), kur uzņēmumos vadošos amatos pārsvarā ir sievietes, liecina ES statistikas departamenta "Eurostat" jaunākie dati, kas apkopoti par 2014. gadu.

Taču, neskatoties uz to, Latvijā sievietes vadošos amatos saņem vidēji par 17,6% mazāk nekā vīrieši līdzvērtīgos amatos.

Vēstīts, ka 2016. gadā mēneša vidējā bruto (pirms nodokļiem) darba samaksa valstī bija 859 eiro.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!