Šobrīd ir aizkavējusies AS "Latvijas krājbanka" ("Krājbanka") privatizācijas otrās kārtas pirmā posma, kas paredz bankas akcijas par privatizācijas sertifikātiem realizēt bankas darbiniekiem un pensionāriem, realizācija un tam varētu būt trīs iespējamie iemesli, šodien preses konferencē atzina Privatizācijas aģentūras (PA) valdes loceklis Imants Mantiņš.
Kā norādīja aģentūras pārstāvis, PA valde jau šā gada 30.augustā akceptēja "Krājbankas" privatizācijas otrās kārtas pirmā posma noteikumus, tomēr pēc šī lēmuma interesi par bankas privatizācijas norisi izrādīja Saeimas izmeklēšanas komisija PVAS "Latvijas kuģniecība" un citu stratēģiski svarīgo uzņēmumu privatizācijai. Uz komisijas sēdi sniegt informāciju bija uzaicināts arī PA ģenerāldirektors Jānis Naglis.

Kā otru kavēšanās iemeslu Mantiņš minēja valdībā izskatīto programmu privatizācijas sertifikātu izmantošanai lielo uzņēmumu, tai skaitā "Krājbankas", valstij piederošo akciju privatizācijā. Ņemot vērā šī jautājuma skatīšanu valdībā, bankas privatizācijas gaita tika "piebremzēta".

Kā vēl vienu iespējamo kavēšanās iemeslu PA valdes loceklis minēja "misēkli", kas radās saistībā ar PA padomes locekļa Normunda Lakuča iesniegumu. Saskaņā ar noteikumiem par privatizācijas procesa uzraudzību par PA valdē pieņemtajiem lēmumiem ir jāinformē PA padomes locekļi, taču Lakučam iespēja iepazīties ar PA valdes 30.augusta lēmumu esot liegta.

Kā skaidroja Mantiņš, acīmredzot ekonomikas ministram, PA valsts pilnvarniekam Aigaram Kalvītim, būs jāizšķiras par to, kādā veidā tiks skatīts Lakuča iesniegums un vai situācija tiks izskatīta kārtējā PA padomes sēdē.

Kā ziņots, šā gada 30.augustā PA valde akceptēja "Krājbankas" privatizācijas otrās kārtas pirmā posma noteikumus, kas paredz bankas darbiniekiem un pensionāriem par privatizācijas sertifikātiem pārdot 689 280 akcijas. Vienas akcijas nosacītā cena tika noteikta Ls 1,70.

Bankas akcijas varēs iegādāties bankas darbinieki, kuri šā gada 1.augustā pēc pēdējā noslēgtā darba līguma nostrādājuši bankā vairāk par vienu gadu bez pārtraukuma un turpina darbu bankā, kā arī pensionāri, kuriem banka ir bijusi pēdējā darba vieta pirms aiziešanas pensijā un kuru darba stāžs bankā ir ne mazāks kā viens gads.

"Krājbankas" darbiniekiem pārdodamo akciju kvotu paredzēts noteikt pēc to vidējās mēneša amatalgas laika posmā no 2000.gada 1.augusta līdz šā gada 31.jūlijam. Savukārt pensionāriem pārdodamo akciju kvota noteikta visiem vienāda - 150 akcijas katram. Paredzēts, ka "Krājbankas" darbinieku un pensionāru parakstīšanās uz bankas akcijām notiks divās kārtās. Pirmajā kārtā nenopirktās akcijas tiks pārdotas otrajā kārtā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!