Foto: LETA

Satiksmes ministrija (SM) no septiņām kapitālsabiedrībām, kurās SM ir valsts kapitāla daļu turētāja, plāno veidot padomes četrās kapitālsabiedrībās - "Latvijas Dzelzceļš", "Latvijas Pasts", "Starptautiskā lidosta "Rīga"" un "Latvijas autoceļu uzturētājs", savukārt trijās kapitālsabiedrībās neredz pamatu padomes veidot, informēja ministrijā.

Padomes netiks veidotas uzņēmumos "Latvijas gaisa satiksme", "Ceļu satiksmes drošības direkcija" (CSDD) un "Pasažieru vilciens".

Kā skaidro SM, jāņem vērā, ka padomes institūta izveidošana kapitālsabiedrībā nozīmē arī papildu finanšu izdevumu slogu, kas ir attaisnojams tikai tad, ja padome bez formālas uzraudzības funkciju veikšanas var dot papildu ieguldījumu attiecīgā uzņēmuma darbības stratēģisko mērķu noteikšanā un darbības rezultātu sasniegšanā.

SM ieskatā, padomes kā valdes uzraudzības institūciju jēgpilni ir veidot sabiedrībām, kuras darbojas tirgus konkurences apstākļos. "Līdz ar to šobrīd uzskatām, ka veidot padomes "Latvijas gaisa satiksmē", "Ceļu satiksmes drošības direkcijā" un "Pasažieru vilcienā" nav Satiksmes ministrijas prioritātes šo kapitālsabiedrības pārvaldībā," uzsver ministrijā.

Ministrijā arī atgādina, ka publiskas personas kapitāla daļu un kapitālsabiedrību pārvaldības likuma 106.panta pirmajā daļā ir noteikts, ka sabiedrībā var izveidot padomi tikai tad, ja iepriekšējā pārskata gadā sabiedrības neto apgrozījums ir lielāks par 21 miljonu eiro un bilances kopsumma ir lielāka par četriem miljoniem eiro.

Kā ziņots, Saeima 2014. gada rudenī galīgajā lasījumā pieņēma jauno likumu, kas paredz noteikt, kā turpmāk tiks pārvaldīti valsts un pašvaldību uzņēmumi, tostarp no 2016. gada lielajās valsts un publiski privātajās kapitālsabiedrībās tiks veidotas padomes.

Līdz ar izmaiņām paredzēts, ka no 2016. gada lielajos valsts uzņēmumos varēs veidot padomes. Tās varēs izveidot kapitālsabiedrības, kurās iepriekšējā pārskata gada neto apgrozījums ir lielāks par 21 miljonu eiro, bet bilances kopsumma ir lielāka par četriem miljoniem eiro. Patlaban valsts uzņēmumos padomes veidot nedrīkst. Padomes, kā arī valdes locekļu skaitu noteiks Ministru kabinets.

Valstij pilnībā pieder 70 kapitālsabiedrības, septiņās kapitālsabiedrībās valstij ir izšķiroša ietekme, 65 kapitālsabiedrībās valsts līdzdalība ir mazāka par 50%. Latvijā ir 323 kapitālsabiedrības, kurās vienīgais dalībnieks ir pašvaldība, 39 kapitālsabiedrības ir pašvaldību izšķirošajā ietekmē un 243 gadījumos kādai no pašvaldībām pieder 50 un mazāk kapitāla daļu procentu kādā kapitālsabiedrībā. Tikai četrām pašvaldībām nepastāv līdzdalība kapitālsabiedrībās.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!