Foto: F64
Vašingtonu apņēmušās sniega vētras dēļ pārcelta piektdien plānotā Starptautiskā Valūtas fonda (SVF) valdes sēde, kurā bija paredzēts lemt arī par starptautiskā aizdevuma kārtējās daļas sniegšanu Latvijai.

Finanšu ministrijas Komunikācijas nodaļas vadītājas vietnieks Aleksis Jarockis portālu "Delfi" informēja, ka SVF sēde pārcelta uz nākamo trešdienu, 17.februāri. Sēdes norisi aizkavējusi sniega vētra, kas jau vairākas dienas plosās ASV austrumu piekrastē. Putenis paralizējis satiksmi un licis slēgt federālās valdības iestādes Vašingtonā, kā arī skolas, sākot no Virdžīnijas līdz Ņujorkai.

Valdes sēdē bija plānots skatīt jautājumu par Latvijas atbalsta programmas gaitā notikušās otrās pārskata misijas darba rezultātiem un Latvijas iesniegto Nodomu vēstuli. SVF valde lems arī par misijas iesniegto ziņojumu un turpmāko atbalstu Latvijai.

Pēc pozitīva balsojuma Latvija saņems 300 miljonus eiro (210 miljonus latu).

Nodomu vēstuli SVF 22.janvārī pēc Saeimas mandāta saņemšanas parakstīja Ministru prezidents Valdis Dombrovskis (JL), finanšu ministrs Einars Repše (JL), Latvijas Bankas prezidents Ilmārs Rimšēvičs, kā arī Finanšu un kapitāla tirgus komisijas priekšsēdētāja Irēna Krūmane.

Jau ziņots, ka pagājušajā nedēļā Briselē Eiropas Savienības (ES) Ekonomikas un finanšu komitejas sanāksmē tika apstiprināts ES un Latvijas papildinātais saprašanās memorands.

Saskaņā ar noteikto procedūru Latvijai ir jāsaņem visu ES dalībvalstu atbalsts kārtējās starptautiskā aizdevuma daļas saņemšanai. Plānots, ka papildu saprašanas memorandu no Latvijas puses parakstīs Dombrovskis, Repše, Rimšēvičs un Krūmane, savukārt no ES puses - ES ekonomikas un monetāro jautājumu komisārs.

Pēc tam Latvija saņems 500 miljonus eiro (350 miljonus latu).

Jau ziņots, ka Latvija no starptautiskajiem aizdevējiem šogad plānojusi saņemt 2,7 miljardus eiro (1,89 miljardus latu), kas ir krietni mazāk nekā iepriekš prognozētie četri miljardi eiro (2,8 miljardi latu).

Tiek plānots, ka Eiropas Komisija (EK) šogad Latvijai sniegs atbalstu 700 miljonu eiro (490 miljonu latu) apmērā, bet SVF piešķirs 500 miljonus eiro (350 miljonus latu).

Ziemeļvalstis - Zviedrija, Dānija, Somija, Norvēģija un Igaunija - kopumā piešķirs vienu miljardu eiro (0,7 miljardus latu).

Pasaules Banka Latvijai piešķirs 200 miljonus eiro (140 miljonus latu), bet Čehija, Polija un Eiropas Rekonstrukcijas un attīstības banka (ERAB) - 300 miljonus eiro (210 miljonus latu).

Savukārt 2011.gadā EK Latvijai aizdos 200 miljonus eiro, Ziemeļvalstis piešķirs 900 miljonus eiro (630 miljonus latu), bet SVF - 400 miljonus eiro (280 miljonus latu).

Līdz šim Latvija jau ir saņēmusi atbalstu 3,3 miljardu eiro (2,3 miljardu latu) apmērā.

Tā 2008.gada nogalē Latvija no SVF jau saņēma 600 miljonus eiro (420 miljonus latu) ar atmaksas termiņu 2013.gada 27.decembris. Bet pērn augusta beigās Latvija saņēma vēl 200 miljonus eiro (140 miljonus latu), kas jāatdod līdz 2014.gada 28.augustam. Aizdevumu procentu likme ir 2,352%.

EK Latvijai piešķīrusi jau 2,2 miljardus eiro (1,54 miljardus latu), kuri jāatmaksā līdz 2015.gada janvārim.

ERAB jau piešķīrusi 100 miljonus eiro (70 miljonus latu). Tiek uzsvērts, ka ERAB atbalsts nav aizdevums Latvijai, bet ieguldījums AS "Parex banka" akciju un subordinētajā kapitālā.

Savukārt Pasaules Banka pārskaitījusi 200 miljonus eiro (140 miljonus latu) ar sešu mēnešu LIBOR+2% likmi un atdošanas termiņu 2019.gada jūlijs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!