Foto: AFP/Scanpix
Eiropas attiecības ar Krieviju ir nopietnākais riska faktors starp visām ģeopolitiskajām bažām, kas apdraud globālo ekonomiku, uzskata 46 miljardus ASV dolāru vērtais Somijas pensiju fonds "Ilmarinen", ziņo "Bloomberg".

Medijs atgādina, ka Somija izvairījusies no Krievijas provocēšanas, nepievienojoties NATO. Savukārt tagad situācija starp Eiropas Savienību (ES) un NATO ir biznesa vides galvenais uztraukuma cēlonis, atzinis "Ilmarinen" izpilddirektors Timo Ritakallio.

Viņš izceļ nu jau divus gadus noteikto sankciju ietekmi. Sākotnēji ES un citas Rietumvalstis noteica pret Krieviju vērstas sankcijas, tā reaģējot uz Ukrainai piederošās Krimas salas aneksiju Krievijas sastāvā. Krievija atbildēja, nosakot Rietumu produktu embargo.

"Krievijas ekonomika pēc šīm sankcijām ir ļoti vāja," secina Ritakallio. Tomēr viņa vērtējumā šie soļi arī noveduši pie lēnākas eirozonas izaugsmes. Pašreizējo situāciju investīciju baņķieris sauc ar pastāvīgu ģeopolitiskās spriedzes stāvokli.

Šie apstākļi kombinācijā ar teroraktiem un nemieriem Tuvajos Austrumos liek cilvēkiem domāt, ka "šis nav īstais laiks investēt".

Papildu faktors, kas sarežģī situāciju, ir gaidāmās ASV prezidenta vēlēšanas. Saskaņā ar Ritakallio teikto investori pēc novembra redz divas atšķirīgas pasaules ar daudz lielākām ģeopolitiskām likmēm, nekā iepriekšējās vēlēšanās ierasts.

Republikāņu kandidāta Donalda Trampa uzvaras gadījumā investors runā par nacionālisma un protekcionisma pieaugumu, kas tirgū radītu bažas un neskaidrības par draudošo izolēšanās politiku.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!