Foto: LETA

Pēdējo mēnešu dažādās spekulācijas ap ostu nodevas ieviešanu esot radījušas vismaz 5% kravu kritumu Latvijas ostās, ceturtdien intervijā LTV raidījumā "Rīta Panorāma" norādīja Latvijas Ostu asociācijas vadītājs Kārlis Leiškalns.

„Sākotnējais variants - valsts budžetā iekasēt 50% no ostu ieņēmumiem - nozīmētu Latvijas ostu maksātnespēju jau pāris gadu laikā,” sacīja Leiškalns.

Tāpat Leiškalns kritizēja esošo variantu, kad ostas valsts budžetā iemaksā salīdzinoši simboliskas summas, „Tik pat cik pašvaldību budžetos, ieguvēji nav ne ostas, ne valsts budžets.”

„Kopumā šogad kravu apmērs ir samazinājies par 21%, no kuriem vismaz 5% ir radījušas spekulācijas ap ostu nodevas ieviešanu. Vismaz 5%, ja ne vairāk, es norakstītu uz tiem skandāliem, ko ap ostām veido Reformu partija," minēja Leiškalns.

"Delfi" jau vēstīja, ka ar ideju par maksas vai nodevu iekasēšanu no ostām šā gada augustā nāca klajā Reformu partija. Diskusijās tā piedāvāja vairākus maksu ieviešanas variantus, vispirms rosinot ostu nodevu noteikt 20% apmērā no to iekasētajām maksām par infrastruktūras lietošanu, bet pēc tam – 50% apmērā no ieņēmumu pārsvara pār izdevumiem. Valdībā otrdien akceptētais ir jau trešais ostu maksas ieviešanas variants.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!