Foto: LETA

AS "Conexus Baltic Grid" ("Conexus") ignorē regulatora norādījumus saistībā ar izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalnā, informē Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK).

Iepriekš SPRK ziņoja, ka tā ir saskaņojusi noteikumus, lai "Conexus" varētu organizēt izsoli par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē 2018.-2019. gadā. Regulatora padome izsoles noteikumus saskaņoja ar vairākiem nosacījumiem, kas nozīmē, ka "Conexus", organizējot izsoli, tie jāņem vērā.

Tomēr SPRK rīcībā esošā informācija liecina, ka "Conexus" nav pilnveidojis izsoles noteikumus atbilstoši regulatora nosacījumiem un neplāno to darīt.

SPRK norādīja, ka šajā situācijā dabasgāzes tirgotājiem nav liegts piedalīties izsludinātajā izsolē. Vienlaikus regulators patur tiesības pilnībā vai daļēji neatzīt izsoles rezultātā radušās izmaksas.

"Šāda "Conexus" rīcība rada risku jauniem strīdiem un tiesvedībām saistībā ar izsoles izmaksu atzīšanu un iekļaušanu pārvades pakalpojumu tarifos. Regulators pieprasīs arī oficiālus skaidrojumus no "Conexus" par tā rīcību saistībā ar izsoles rīkošanu, neņemot vērā SPRK izvirzītos nosacījumus," norādīja regulatorā.

SPRK izsoles noteikumu projektu par dabasgāzes uzglabāšanu Inčukalna pazemes gāzes krātuvē 2018.-2019. gadā un lūgumu to saskaņot saņēma vien 3. augustā. Reaģējot uz nepieciešamību pēc iespējas ātri organizēt paredzēto izsoli, regulatora padome pirmdien, 6. augustā, sasauca ārkārtas padomes sēdi, lai saskaņotu noteikumus. SPRK padome izsoles noteikumus saskaņoja ar vairākiem nosacījumiem.

"Conexus" valdes priekšsēdētāja Zane Kotāne sacīja – lai nodrošinātu, ka pārvades tarifos tiešām tiek iekļautas zemākas izmaksas, izsolē tirgotājiem tiek dota iespēja iesniegt divus finanšu variantus.

"Izvērtēšana tiks veikta pēc piedāvājumu saņemšanas un, ievērojot SPRK iepriekšējā komunikācijā norādīto, izsoles izvērtēšanā tiks iesaistīs neatkarīgs eksperts. Izvērtējot riskus, "Conexus" ļauj izsolē piedalīties arī potenciālos krātuves lietotājus, lai veicinātu lielāku tirgus dalībnieku interesi. Šobrīd krātuves līgumi ir 17 tirgotājiem, lai gan Latvijas tirgotāju reģistrā ir reģistrējušies 36 tirgotāji," informēja Kotāne.

Attiecībā uz krīzes situācijas atsauces cenu, pēc Kotānes teiktā, SPRK piedāvātais variants nav īstenojams, jo Vācijā esošās dabasgāzes biržas "Gaspool Forward" cenu informācija ir komerciāls produkts, kas nav publiski pieejams.

"Baltijas dabasgāzes biržas "GetBaltic" cena ir atsauce, kas ir atbilstoša Baltijas reģionam un nodrošina tirgotājiem brīvu piekļuvi. Tāpat "GetBaltic" no šī gada 2. jūlija piedāvā darījumus ar pārrobežu piegādēm dienas ietvaros, kas tirgotājiem ierobežotā produkta situācijā būtu sevišķi izdevīgi," norādīja "Conexus" vadītāja.

Pirms izsoles rezultātu pieņemšanas, "Conexus" plāno tos apspriest ar SPRK, lai mazinātu iespējamos riskus izmaksu apstrīdēšanai. Tāpat izsoles noteikumos ir paredzēts, ka SPRK pārstāvis piedalās finanšu piedāvājumu atvēršanā.

Lai nodrošinātu pēc iespējas zemākas izsoles kopējās izmaksas un pēc iespējas mazāku izmaksu iekļaušanu pārvades pakalpojumu tarifā, izsoles dalībnieki izsoles ietvaros var iesniegt piedāvājumus bez obligātās krātuves jaudas pirmreizējās rezervēšanas un jaudas produkta ierobežojumiem. Sākotnēji iesniegtajā noteikumu projektā "Conexus" bija paredzējis divus variantus nodrošināšanas saistību izpildei, no kuriem viens variants paredzēja nosacījumus, kas sadārdzinātu tirgotāju dalību izsolē, un attiecīgi radītu risku izmaksu pieaugumam pārvades tarifā.

Lai novērstu riskus kavēt izsoles norisi un izsoles rezultātu paziņošanu, izsolē var piedalīties tikai esošie sistēmas lietotāji, ar kuriem noslēgts pārvades sistēmas pakalpojumu līgums, balansēšanas līgums un dabasgāzes uzglabāšanas pakalpojuma līgums. Tas nodrošinās, ka izsoles rezultāti būs zināmi visiem dalībniekiem pēc iespējas ātrāk un tie varēs veikt nepieciešamos pasākumus dabasgāzes iegādei un iesūknēšanai krātuvē.

Lai nodrošinātu lielāku cenu noteiktību, ja krātuvē iesūknētā dabasgāze nepieciešama apgādei enerģētiskās krīzes gadījumā, atlīdzība par krīzes apstākļos izmantoto dabasgāzes apjomu tiks sasaistīta ar finanšu instrumenta "Gaspool Forward" cenām.

Savukārt, lai nodrošinātu tirgus dalībniekiem iespēju savlaicīgi sagatavot un iesniegt piedāvājumus, piedāvājumu iesniegšanas termiņš nevar būt mazāks kā piecas darba dienas no izsoles noteikumu publicēšanas "Conexus" tīmekļa vietnē.

"Conexus" kā pārvades sistēmas operatoram ir pienākums Inčukalna pazemes gāzes krātuvē līdz 1. martam nodrošināt 316 0000 megavatstundas (MWh), ko izmantot enerģētiskās krīzes gadījumā. Izsole ir viens no mehānismiem, kā nodrošināt minēto saistību izpildi. Regulators pienākums šajā gadījumā ir saskaņot noteikumus par izsoles norises kārtību.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!