Foto: LETA

Sabiedrisko pakalpojumu regulēšanas komisija (SPRK) izjūt spiedienu no AS "Conexus Baltic Grid", lai paredzētu īpašu maksājumu visiem patērētājiem, tādējādi "socializējot" jeb dalot Inčukalna pazemes gāzes krātuves uzturēšanas izmaksas, piektdien žurnālistiem pauda regulatora padomes priekšsēdētājs Rolands Irklis.

Viņš norādīja, ka pēdējās nedēļās aktualizējusies tēma par Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietojumu un nākotni un SPRK saskaras ar spiedienu paredzēt šādu īpašu maksājumu, kas būtu pielīdzināms obligātā iepirkuma komponentei elektroenerģijas jomā.

Vienlaikus Irklis atzīmēja, ka tādējādi ''Conexus Baltic Grid'' mudina SPRK pieņemt prettiesisku lēmumu tāpēc, ka regulatoram nav deleģējuma un tiesību ieviest šādu maksājumu, kas ''socializētu'' Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietošanas izmaksas attiecībā uz visiem patērētājiem neatkarīgi no tā, vai tie krātuvi izmanto.

Pēc viņa teiktā, regulatoram stingri jāturas likuma rāmjos, tādējādi par Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmantošanu jāmaksā krātuves lietotājiem.

Irklis minēja, ka interese par gāzes glabāšanu varētu būt gan gāzes tirgotājiem, gan lieliem patērētājiem, kas tādējādi vēlētos fiksēt izmaksas par gāzi. Piemēram, AS ''Latvenergo'' jau apliecinājusi, ka grasās gāzi Inčukalnā glabāt, tāpat interese bijusi no Lietuvas kompānijām, tostarp ''Achema'', kas gadā patērē teju tikpat daudz gāzes, cik Latvijā kopumā.

Tāpat Irklis pastāstīja, ka izmaksu ''socializācija'' nemudinātu ''Conexus Baltic Grid'' pašu aktīvi darboties tirgū, meklēt klientus un izstrādāt labākos piedāvājumus, lai gūtu ieņēmumus.

Regulatora padomes priekšsēdētājs pauda, ka no kopumā 12 normatīvajiem aktiem saistībā ar gāzes tirgus atvēršanu deviņi ir apstiprināti, nākamnedēļ paredzēts apstiprināt dabasgāzes cenas saistītajiem lietotājiem aprēķināšanas metodiku, savukārt Inčukalna gāzes krātuves un gāzes pārvades sistēmas lietošanas noteikumi patlaban ir publiskajā konsultācijā.

Vienlaikus visi gāzes tirgus atvēršanai tieši nepieciešamie tiesību akti jau ir apstiprināti.

Irklis pieminēja, ka tostarp ir apstiprinātas dabasgāzes sadales un uzglabāšanas pakalpojumu tarifu aprēķināšanas metodikas, taču jauns uzglabāšanas un sadales tarifu projekts, visticamāk, regulatorā varētu tikt iesniegts gada beigās vai nākamā gada sākumā. Savukārt ''Conexus Baltic Grid'' pārvades pakalpojumu tarifu projektu regulators joprojām vērtē.

SPRK vadītājs uzsvēra, ka attiecībā uz atsevišķiem normatīvajiem aktiem, kas vēl nav apstiprināti, līdz ar tirgus atvēršanu spēkā būs līdzšinējais regulējums.

Līdz ar tirgus atvēršanu regulatoram arī būs jauni pienākumi - dabasgāzes vairumtirgus un mazumtirgus uzraudzība, piemēram, izskatot lietotāju sūdzības saistībā ar Dabasgāzes tirdzniecības un lietošanas noteikumiem, kā arī sadales sistēmas operatora neatkarības prasību ievērošanas uzraudzība.

Viņš atgādināja, ka AS ''Latvijas gāze'' līdz gada beigām juridiski jānodala sadales sistēmas operators, taču attiecībā uz to neattiecas prasība par īpašnieku maiņu,

''Conexus Baltic Grid'' valdes priekšsēdētājs Aigars Kalvītis šonedēļ pauda bažas par Inčukalna pazemes gāzes krātuves lietojumu un regulējuma trūkumu, kas jaunajos tirgus apstākļos nodrošinātu krātuves izmantošanu un tādējādi arī nepieciešamo finansējumu tās uzturēšanai.

Pēc viņa teiktā, gadījumā, ja netiks panākts kāds risinājums, lai tirgotāji brīvajā tirgū izmantotu gāzes krātuvi un būtu risinājums tās uzturēšanai, varētu nākties lemt par daļēju Inčukalna gāzes krātuves slēgšanu.

Kalvītis uzsvēra, ka Inčukalna pazemes gāzes krātuvei jābūt piepildītai par 60-70%, lai aukstā laikā varētu izsūknēt Latvijas patēriņam nepieciešamo dabasgāzi. Pie mazāka apmēra spiediena dēļ to izdarīt nevarēšot.

Vienlaikus viņš atzina, ka arī ''Latvijas gāze'' priekšā būs izšķiršanās, vai ir ekonomiski pamatoti uzņēmumam glabāt gāzi Inčukalnā. Tas atkarīgs arī no citu tirgus dalībnieku rīcības.

Kalvīša ieskatā Inčukalna pazemes gāzes krātuves izmaksas vajadzētu segt visiem gāzes patērētājiem - kā tas noticis līdz šim.

Tāpat vēstīts, ka kontekstā ar dabasgāzes tirgus atvēršanu, kas paredzēta 3.aprīlī, pagājušā gada nogalē tika dibināts ''Conexus Baltic Grid'', kuram no ''Latvijas gāzes'' nodoti dabasgāzes uzglabāšanas un pārvades sistēmas aktīvi. Kompānijas pamatkapitāls ir 39 786 089 eiro, kas sastāv no 39 786 089 akcijām viena eiro nominālvērtībā.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!