Foto: AFI

Lai arī oficiāla informācija par konstatētajiem pārkāpumiem divu Latvijas zvejas produktu eksportētājuzņēmumu ražotajā un eksportētajā produkcijā no Krievijas atbildīgajiem dienestiem nav saņemta, Pārtikas un veterinārā dienesta (PVD) inspektori ir devušies uz uzņēmumiem ārpuskārtas pārbaudēs, informē dienesta pārstāve Anna Joffe.

Uzņēmumā "Rānda" inspektori izvērtēs pašas kompānijas veiktos testēšanas pārskatus. Līdz šīm laboratoriskās pārbaudēs neatbilstības neesot konstatētas, norāda PVD.

Tāpat izvērtēs arī "Kolumbija Ltd" eksportētās produkcijas marķējumu, izmantotās metodes marķējumā noteikto uzturvērtību noteikšanā, kā arī ņems paraugus produkcijas laboratoriskai testēšanai.

PVD ir sagatavojis un nosūtīs vēstuli Krievijas Patērētāju tiesību aizsardzības dienestam jeb "Rospotrebnodzor" ar lūgumu sniegt informāciju par konstatētajiem pārkāpumiem "Kolumbija Ltd" produkcijas marķējumā. Detalizētākas pārbaudes dienests veikšot, kad šāda informācija tiks sniegta, jo pašlaik nav zināms nedz aizturētās produkcijas partijas numurs, nedz tās veids.

"Latvijas zvejas produkcijas eksportētājuzņēmumi ir ļoti daudz izdarījuši, lai samazinātu benzopirēna daudzumu šprotēs un saražotās produkcijas atbilstība tiek regulāri pārbaudīta atbilstoši Eiropas Savienības un Muitas ūnijas normatīvo aktu prasībām," uzsver PVD vadītājs Māris Balodis. Tiesības eksportēt uz Muitas ūnijas valstīm ir 45 zvejas produktu apstrādes uzņēmumiem.

"Delfi" jau vēstīja, ka Krievijas kontrolējošā iestāde "Rāndas" konservos konstatēja paaugstinātu kancerogēnā benzopirēna līmeni. Bet dienu vēlāk cits dienests atklāja, ka "Kolumbijas Ltd" konservos tauku līmenis neatbilst tam, kas norādīts uz etiķetes un apturēja 24 tūkstošu konservu tirdzniecību. Pārbaužu veikšanu "Rospodrebnodzor" pamato ar iedzīvotāju sūdzībām Krievijas prezidentam Vladimiram Putinam.

Krievijas valstij piederošā ziņu aģentūra "RIA Novosti" norāda, ka Latvijas un Krievijas attiecības pasliktinājušās pēc tam, kad Latvija 1.janvārī pievienojās eirozonai. Savukārt demisionējušais Latvijas premjerministrs Valdis Dombrovskis teicis, ka Krievijas vēršanās pret Latvijas uzņēmumiem tiks risināta "ministru līmenī".

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!