Foto: LETA

Latvijas pārstāvji neformālajās pusdienās ar Krievijas vicepremjeru Arkādiju Dvorkoviču, visticamāk, izskatījušies gana naivi, secinājis Latvijas Televīzijas raidījums "de facto".

Latvijas ministri Dvorkovičam jautājuši - vai dzelzceļa un gāzes nozarēs Krievijā pieņemtajiem lēmumiem ir politisks vai saimniecisks raksturs, svētdien ziņoja raidījums.

Paredzēts, ka zemkopības ministram Jānim Dūklavam (Zaļo un zemnieku savienība, ZZS) par neformālo tikšanos pirmdien būs jāskaidrojas koalīcijas partiju sanāksmē, tostarp pastāstot par sarunu rezultātu. Pagaidām gan īstas skaidrības par to nav.

Krievijas vēstniecība uz "de facto" jautājumiem atbildēja vispārīgi, norādot, ka pārrunātas "ekonomiskās sadarbības perspektīvas". Savukārt Latvijas pārstāvji sarunās, visticamāk, izskatījušies gana naivi, ja viņu paustais "de facto" izskanēja arī pie pusdienu galda.

Satiksmes ministrs Uldis Augulis (ZZS) atstāstīja, ka pirmais un svarīgais jautājums bijis par dzelzceļa kravu apjomu: "Vai tas ir politisks lēmums, cik tas ir saimniecisks lēmums? Apgalvojums ir tāds, ka politisku lēmumu nav, viss ir tikai bizness ar nosacījumu". Arī finanšu ministrei Danai Reizniecei – Ozolai (ZZS) bijis līdzīgs jautājums: "Bija izteiktas bažas, ka "Gazprom" ir devis kādu signālu, ka, iespējams, gāzes krātuvē šoziem varētu netikt uzglabāta gāze. Es izmantoju izdevību pajautāt, vai tā ir kāda politiska nostāja vai kā citādi? Komentārs bija, ka nav nekādu politisku uzdevumu vai viedokļu paušanas, ka "Gazprom" pats pieņem savus saimnieciskus lēmumus."

ZZS ministri ar Krievijas vicepremjeru Dvorkoviču augusta sākumā netikās šprotu rūpnīcā, bet restorānā Rīgas centrā. Maltīti baudījis arī Krievijas vēstnieks Latvijā Aleksandrs Vešņakovs, kā arī zivrūpnieki, kuru ražotnes Dvorkovičs bija apskatījis pirms pāris stundām.

Galvenais tikšanās organizētājs no Latvijas - zemkopības ministrs Dūklavs – sev vien zināmu iemeslu dēļ neesot pateicis premjeram Mārim Kučinskim (ZZS) un ārlietu ministram Edgaram Rinkēvičam (V), ka valdību šajās neformālajās pusdienās pārstāvēs arī finanšu ministre un satiksmes ministrs. Rezultātā abu valstu amatpersonas papļāpājušas, bet to, kāda ir šo pusdienu pēcgarša, var vien minēt, norāda raidījums.

Saistībā ar pusdienām arī valda vislielākās neskaidrības. "Man bija zināms par Dūklava kunga tikšanos un par to, ka viņš varbūt kādu pieaicinās," norādīja Kučinskis. Tāpat viņš norāda, ka Dūklavs informējis Ārlietu ministriju. Tomēr Rinkēvičs nav zinājis visu. "Ārlietu ministrs bija informēts par Dūklava kunga plāniem runāt ar Krievijas pārstāvi par lauksaimniecības jautājumiem, par zvejniecības jautājumiem, bet ārlietu ministra rīcībā nebija informācijas par plašāka mēroga iespējamo tikšanos. Ja šīm sarunām klāt ir Krievijas vēstnieks, kas ir Krievijas augstākais pārstāvis mūsu valstī, tad tomēr šīs tikšanās nevar uzskatīt par pilnīgi neformālām," teica Ārlietu ministrijas valsts sekretārs Andrejs Pildegovičs.

Saskaņā ar raidījuma vēstīto Dvorkoviču var uzskatīt par Krievijas premjera Dimtrija Medvedeva līdzgaitnieku. Laikā, kad Medvedevs bija Krievijas prezidents, Dvorkovičs bija viņa vietnieks. Arī tagad viņš pilda Krievijas vicepremjera pienākumus, papildus tam kopš pagājušā gada Dvorkovičs ir "Krievijas dzelzceļa" direktoru padomes priekšsēdētājs.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!