Foto: LETA

"Attīstības finanšu institūcijas "Altum"" izsludinātajā "Akcelerācijas fonda" atlasē jaunuzņēmumiem kopumā pieejami 15 miljoni eiro, liecina informācija "Altum" mājaslapā.

"Akcelerācijas fondā" agrīnās stadijas uzņēmumi varēs saņemt līdz 250 tūkstošiem eiro lielu finansiālo atbalstu ideju realizācijai, kā arī konsultācijas un mentoringu.

Programma īstenota par Eiropas Reģionālā attīstības fonda (ERAF) līdzekļiem. Pieteikumus atlasei var iesniegt līdz 10. aprīlim "Altum" mājaslapā.

"Altum" valdes loceklis Juris Vaskāns paredz, ka atbalstu saņems aptuveni 120 idejas. Pirmais finansējums būs pieejams jūlija sākumā. "Akcelerācijas būtība ir palīdzēt atsperties daudzsološām augstas pievienotās vērtības idejām. Turklāt, akcelerācijas fondi aizpildīs līdz šim iztrūkstošo posmu – valsts atbalstu ideju komercializēšanas stadijā. Jaunie fondi būs fokusēti tieši uz šo etapu, turklāt tieši inovāciju un tehnoloģiski ietilpīgo uzņēmumu segmentā," skaidroja Vaskāns.

"Mūsu mērķis ir panākt, lai Latvija kļūtu par jaunuzņēmumu pirmo izvēli Baltijas valstīs," projekta prezentācijas pasākumā teica ekonomikas ministrs Arvils Ašeradens (V). "Patlaban Latvija ir vienīgā valsts Baltijā, kurā ir īpašs jaunuzņēmumu darbības atbalsta likums, tādējādi sekmējot pētniecības attīstību un inovatīvu ideju, produktu vai procesu komercializāciju. (..) Līdz šim iztrūkstošais posms bija atbalsts ideju komercializēšanas stadijā – akcelerācijas fondi veicinās attīstību tieši šajā posmā."

Savukārt finanšu ministre Dana Reizniece-Ozola (ZZS) norādīja, ka Eiropas Savienības fondu investīciju kopējais apjoms inovācijas un uzņēmējdarbības sekmēšanai ir 463 miljoni eiro. No šīs summas startapiem ir atvēlēti 75 miljoni eiro.

"Fondu ieguldījumu mērķis ir veicināt uz eksportu orientētu produktu un pakalpojumu attīstīšanu ar augstāku pievienoto vērtību un jaunu, labi atalgotu darba vietu radīšana. Jau šobrīd Latvijas jaunuzņēmumos radītie produkti un pakalpojumi tiek izmantoti visā pasaulē, tas tikai apliecina mūsu uzņēmēju lielo potenciālu, ko nepieciešams atbalstīt un sekmēt valstiskā līmenī arī turpmāk," teica Reizniece-Ozola.

15. februārī "Altum" izsludināja iepirkumu akcelerācijas fondu pārvaldnieku atlasei.

Iepirkumā plānots izvēlēties trīs akcelerācijas fondu pārvaldniekus jeb finanšu starpniekus, kas biznesa ideju attīstībai sniegs akcelerācijas pakalpojumus, tai skaitā nodrošinās mentorus un konsultācijas, un veiks pirms-sēklas un sēklas kapitāla ieguldījumus.

Katram akcelerācijas fondam "Altum" piešķirs piecus miljonus eiro, kas veidos 90% no fonda apjoma, savukārt 10% būs jānodrošina fonda pārvaldītājam. Plānots, ka akcelerācijas fondi darbību uzsāks šā gada trešajā ceturksnī.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!