Foto: DELFI
Ziņas par darbiniekiem, kuriem piešķirts vai beidzies atvaļinājums bez darba algas saglabāšanas, darba devējam turpmāk būtu jāiesniedz Valsts ieņēmumu dienestā (VID) triju darba dienu laikā, otrdien nolēma valdība.

Līdz šim šīs ziņas bija jāiesniedz ne vēlāk kā līdz nākamā mēneša piektajam datumam. Šis būs vēl viens no soļiem cīņai ar ēnu ekonomiku, lai kontrolējošajām iestādēm informācija būtu pieejama operatīvāk.

Valdības atbalstītās izmaiņas noteikumos arī paredz, ka darba devējam tajā pašā dienā būs jāpaziņo VID par darba ņēmēju uzņēmuma līguma noslēgšanu vai uzņēmuma līguma izbeigšanu.

Tas nepieciešams, jo līdz šim kontroles pasākumos VID un Valsts darba inspekcija ir konstatējusi gadījumus, kad ar personu faktiski ir noslēgts uzņēmuma līgums, bet pastāvošās attiecības ir uzskatāmas par darba attiecībām un starp pusēm ir slēdzams darba līgums. Labklājības ministrija arī norāda, ka personai, kura nodarbināta uz uzņēmuma līguma pamata, nav tiesību uz ikgadējo apmaksāto atvaļinājumu un samaksu par virsstundu darbu.

Darba devējiem, kuri informāciju iesniedz elektroniskajā deklarēšanas sistēmā (EDS), ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu būs jāiesniedz līdz brīdim, kad persona uzsāk darbu. Savukārt tiem darba devējiem, kuri ziņas par darba ņēmēja statusa iegūšanu sniedz papīra formā, tiks saglabāta līdzšinējā kārtība - ziņas būs jāsniedz ne vēlāk kā vienu dienu pirms persona uzsāk darbu.

Šā gada februārī valstī bija reģistrēti 74 159 darba devēji.

Seko "Delfi" arī Instagram vai YouTube profilā – pievienojies, lai uzzinātu svarīgāko un interesantāko pirmais!